Tammikuussa 2013 ostin Harrilta käytettynä vähän isommat 2x 12 litran tuplapullot teknikkasukellusta eli trimix-kaasuja varten.

Olen varustautumassa tekkisukelluskursseja varten jotka oli tarkoitus käydä tulevalla kevään 2013 sukellusmatkalla Truk-laguunille. Jani Santala tulee meidän mukaan ja järjestää siellä halukkaille TDI:n tekkikurssit, joilla sitten oppii sukeltamaan trimiksillä ja dekopulloilla 60 metriin asti. Trukilla syvimmät hylyt ovatkin 60 metrissä, joten nämä taidot paitsi tarvitaan ja paikka on oivallinen kurssin avovesiä ajatellen. Teoriat käydään ennen matkaa Suomessa.

Jo keväästä 2008 asti olen sukeltanut lähinnä 2x10L tuplilla, ja ne ovatkin olleet täysin riittävät nitroksilla tehtäviin sukelluksiin 30 metriin asti. Mutta kun mennään syvemmälle, niin kaasua tarvitaan enemmän ja reserviä pitää olla kunnolla, joten 2x12L pullot tarvitaan. En sentään aikonut palata vanhaan 2x15L settiin, jonka aikoinaan kokosin, sillä se oli aivan liian hankala.

Lisäksi jos täyttää pullot kalliilla trimiksillä ja sukeltaa turvallisella suunnitelmalla joka jättää tankit vain puolilleen, niin ei ole järkeä samoilla pulloilla tehdä matalampia sukelluksia, joihin trimiksi olisi tuhlausta. D12 pulloihin 21/35 trimiksi-täyttö maksaa 60 Euroa, kun taas D10 pulloihin 32% nitroksi vain 1/10 siitä. Eli jatkossa pyhitän D12 pullot trimiksille tekkisukelluksiin, ja D10 pullot nitroksi- tai ilmasukelluksille.

Lisäksi Harrilla oli myynnissä 2 litran alupullo pukukaasua varten jonka samalla ostin. Kun sukeltaa trimiksillä, niin pukua ei kannata heliumilla täyttää koska se johtaa lämpöä hyvin ja eristää huonosti eli kylmä tulee.

Samalla sain ostettua regulaattorit dekopulloja ja pukukaasua varten. Valitettavasti Harrilla ei ollut enää dekopulloja jäljellä, joten ne pitää vielä erikseen ostaa. Matkalle mukaan tarvitse tosin vain dekopulloja varten regut ja ehkä rigausetit vuokrattavien dekopullojen kiinnitykseen.

2x12L tuplat
2L alu