tupla-15

Päätin nyt siirtyä tuplapullosettiin, ja tammikuussa 2008 hankin tarvikkeet siihen. Aikomus on käyttää tuplapulloja tulevalla Punaisen Meren matkalla 2008 keväällä. Näin talvella ei pääse harjoittelemaan tuplapulloilla sukeltamista muuten kuin uima-altailla, mutta eiköhän sillä pääse alkuun.

Lisäksi olen ilmoittautunut Kuplan LSSJK eli P3-kurssille, joka alkaa loppukeväästä 2008 ja kaikki muut kurssilaiset sukeltavat jo tuplapulloilla, joka näyttää olevan Kuplan standardi. Espoon Dyykkareissa eikä muuallakaan ole juuri tuplapulloilla sukeltavia.

Oma ilmankulutus sukeltaessa on ollut aika kova ja vaikka olen sukeltanut isolla 15 litran pullolla, niin silti kaasu ei aina oikein tunnu riittävän, joten yksi ratkaisu on tuplapullot. Koska minulla on nyt kaksi kappaletta näitä 15 litran pulloja, niin helppo ratkaisu on tehdä niistä tuplat. Pitää vain hommata välisillallinen tuplapullojen venttiilisetti ja teräspannat. Ja sitten pullot tyhjäksi, samalla pullojen pesu ja huolto, ja sitten tuplapullojen kasaus näistä. Vähän painava tästä tulee mutta kaasu varmasti nyt riittää. Lisäksi tarvitaan: iso wingi, selkälevy, hihnasto, toinen ykkösvaihe ja vähän uusia letkuja.

Eli seuraava ostoslista:

  • Teräspannat joilla saa 15 litran pullot yhteen
  • Venttiilit ja välisillan 2x15L tuplia varten
  • Uusi Apeksin alentaja, joilla saa modattua sinkkuregusettini tuplia varten
  • 1/2″ tulppa vanhaan alentajaan
  • uusia letkuja 3/8″ liitännöillä
  • Agir 56 lbs wingi
  • Alumiininen selkälevy
  • Hihnasto
  • Sinkkupullon adapterit selkälevyyn (varmuuden vuoksi)

Nämä kaikki sain hommattua Sukellusluolasta. Kasasin kaiken itse. Pullot huolsin itse Kuplakammiolla.

Tavallisen painemittarin sijaan laitan tähän kiinni Suunto Cobra-2 tietokoneen, jota olen käyttänyt sinkkusetissäkin. Cobra liitetään regun ykkäsvaiheen korkeapainelähtöön, koska se näyttää sitten pullopaineen digitaalisesti. Samalla se tallentaa pullopaineen lokiin, jolloin on helpompi jälkeenpäin analysoida ilmankulutusta. Se myös näyttää laskennallisesti jäljellä olevat minuutit kaasua. Cobran saa pikaliittimellä irti letkusta. Cobraan klipsi, jolla sen saa vasemmalle hihnastovyön d-lenkkiin kiinni.

Vanhasta sinkkuregusetistä saa hyödynnettyä kaikki osat. Tarvitaan vain toinen ykkösvaihe lisää. Vanha ykkösvaihe tulee vasemmalle puolelle ja siihen liitetään vara-annostin keltaisella letkulla, kuivapuvun täyttöletku, painemittari, tai tässä tapauksessa Suunto Cobra pikaliittimellä. Oikealle puolelle tulee uusi ykkösvaihe ja siihen vanha pääannostaja, wingin täyttöletku. Vara-annostimeen bungeella renksu, jolla sen saa kaulaan roikkumaan. Vanhassa ykkösvaiheessa oli pääannostin 1/2″ liitännällä kun nykyään kaikki letkut on 3/8″:lla. Niinpä tulppasin sen 1/2″ lähdön, ja vaihdoin annostimeen letkun 3/8″ kierteellä.

Tämä on melkein Hogartialainen rigaus, eli DIR-setti. Tuo Cobra on tosin ”stroke” viritys.

Kasattu setti

tuplapullosetti

Kategoriat: välineet