Hinkki

9.8.2007 tein ensimmäisen sukelluskeikkani sukellusseura PSK Kuplan veneellä Hinkillä. Olin juuri keväällä onnistunut liittymään Kuplaan vanhana jäsenenä, mutta kesä oli ollut kiireinen ja en ollut ehtinyt aiemmin osallistumaan Kuplan toimintaan. Lisäksi Kuplan veneet ovat olleet koko kesän erilaisilla leireillä ja olivat nyt vasta palanneet takaisin Otaniemeen.

Nyt oli tarjolla iltakeikka Tiilihylylle, joka onkin itselle tuttu kohde ja siellä on tullut käytyä jo useamman kerran, lähinnä Espoon Dyykkareiden Hurulla.

Toimiminen Hinkissä ja Kuplan sukelluskeikoilla oli minulle aivan uutta, eikä Kuplan webbisivuiltakaan ihan hirveästi käytännön infoa löytynyt. Niin sitten ajoin Otasatamaan hyvissä ajoin ennen merkattua lähtöä klo 17, kaikkine kamoineni ja aloin ihmettelemään miten homma toimii. En myöskään tuntenut ketään nykyisiä Kuplalaisia.

Muut veneet, joilla olen sukeltanut tällaisia keikkoja ovat olleet hytillisiä, ja niihin on lastattu kaikki kamat laukuissa sisään, setti on koottu sitten aluksella ja sukelluspuvut on laitettu veneessä päälle. Nyt kun Hinkki on pieni avovene niin sinne lastattiin vain valmiiksi kasattu laitepaketti joka kiinnitetään bungeella penkin reunaan. Sukelluspuku laitetaan valmiiksi päälle. Kuivapuvun saattoi tosin tänä aurinkoisena ja lämpimänä päivänä jättää yläosastaan lanteille. Mutta kun päästiin ulkomerelle, piti pukua laittaa kiinni, koska Hinkki kulkee yli 20 solmua.

Hinkki olikin täynnä ja siihen mahtuu peräti 10 sukeltajaa, vaikka niin pieni vene onkin. Mutta Hinkki on myös todella nopea, esim Huru kulkee vaivaiset 10 solmua ja Hinkki yli 20.

Omat varusteet keikalle olivat:

  • 15 litran teräspullossa ilmaa
  • Suunto regu
  • Suunto BCD ja 10 kg painotaskuissa
  • Kuivapuku Viking, kuivahanskoilla ja huppu
  • HID-lamppu
  • Canon Ixus-800is ja salama

Pääsimme lähtemään Otasatamasta aikataulussa klo 17. Alle tunnissa oltiin Tiilihylyn luodolla jonne Hinkki ankkuroitiin. Itse sukelsin sitten Pekka Mattilan parina ja pääsimme veteen klo 18:33. Löydettiin hylky pian ja kierrettiin se ja sitten rinnettä ylös, sukellusaika 46 min. Sukellus sujui hyvin.

Yritin ottaa valokuviakin pinnan alla, ja käyttää juuri hankittua salamaa kameran kanssa, mutta salama ei suostunut toimimaan. Jotain kuvan tapaisia sain HID-lampulla valaistua, mutta aika paskoja niistä kaikista tuli.

Kun kaikki olivat sukeltaneet niin Hinkki ajoi Liuskaluodolle tankkamaan ja sitten sieltä Otaniemeen. Sitten purettiin kamat ja omani vein kotiin. Nyt pitäisi vielä selvittää voisinko itse säilyttää kamoja Kuplakammiolla, kuten vanhemmat jäsenet. Ja lisäksi olisi kiinnostavaa täyttää pullot Kuplakammion kompuralla. Tähän asti olen täyttänyt pulloja joko sukellusliikkeissä, tai Espoon Dyykkareiden täyttövuorolla Leppävaarassa kerran viikossa.

Venekeikka sujui hyvin, joten enköhän lähde uusillekin keikoille lähiaikoina.

Valokuvat

Enimmäkseen pintakuvia. Vedenalaiskuvat ovat varoittava esimerkki paskoista kuvista.

https://photos.leiman.fi/p685571858