NumberDive dateEntry timePlaceDive timeDepthPresSPresEDepth Avg
8792022-09-1621:41Suuri Riuttasaari2919,319314312,97
8802022-09-179:43Suuri Riuttasaari4230,81427512,41
8812022-09-1713:58Kirjavaluoto5911,11901066,28
8822022-09-1718:23Suuri Kirnusaari2829,720113618,3
8832022-09-1811:19Suuri Kirnusaari3829,920610717,16
8842022-09-1814:47Mallaslinnoitus5915,62021179,7

kaikki pöytäkirjat: https://photos.app.goo.gl/kQJYqySsf1vaNRUe9

pintakuvia: https://photos.app.goo.gl/L2hnmCDQQk15vuxE6

kaikki sukelluskuvat: https://leiman.kuvat.fi/kuvat/Sukellus-SCUBA/2022/2022+Finland/

Valmistelut

Jokavuotisen perinteen mukaan oli Kuplan sukelluskalenterissa 2022 Tornator-risteily varattuna 16-18.9.2022. Ilmolista oli Kuplawebissä auki ja täynnä varsin pitkään ennen leiriä, mutta leirin lähestyessä sieltä äkkiä katosikin porukkaa ja sitten ei ollutkaan enää 12 lähtijää, joka vaaditaan täyteen lähtöön. Järjestäjääkään ei tahtonut löytyä, joten suostuin lopulta sitten ottamaan siitä nakin kun ei kukaan muu suostunut. Leiriä varten oli perustettu Telegram-ryhmä, jonka omistajuus tosin olikin aika hankala siirrettävä.

Viimeiset pari viikkoa arvottiin, että lähdetäänkö ollenkaan vai perutaanko, mutta kun 50% olisi joka tapauksessa pitänyt maksaa ja meillä oli 9 lähtijää kasassa, niin päätettiin yrittää. Ilmoitin MUrSukin kipparille, että meillä olisi tilaa, ja saimmekin sitten 2 sukeltajaa Mikkelistä mukaan, ja Kuplasta lähti lopulta 10, eli saatiin alus täyteen. Matkalle lähti sitten minä, Madde, Masa, Jesse, Jaakko R, Marianne H, Miklas, Lasse, Jussi, Anna ja Mikkelistä Petri ja Jarkko. Aluksen kipparina toimi Seppo Tuomela ja förstinä Vesa Tikkanen, edellisen vuoden kippari.

alkuperäinen reittisuunnitelma

Lähes perinteisellä google-sheets menetelmällä saatiin arvottua reissun kyydit ja keittiövuorot sekä ruokalista. Itse otin nakiksi aamupalat. Mun kyydissä tuli Madde ja Lasse. Itse pakkasin auton valmiiksi jo edellisenä iltana ja ostin aamiastarvikkeet. Sitten perjantaina klo 14:30 hain Kammiolta Lassen kyytiin ja Madde noukittiin matkan varrelta. Matka Kallioniemeen sujui hyvin.

2022-09-16 D879 Suuri Riuttasaari

Kaikki saapuivat Tornatorin lähtösatamaan klo 18 aikoihin. Lastattiin heti laiva ja autot parkkiin. Sitten lähdettiin hieman yli 19 kohti Suuren Riuttasaaren laituria, jonne oli noin tunnin matka. Keli oli oikein hyvä syyskuun lopuksi. Lämpötila 15 astetta ja nyt ei koko iltana satanut, mutta sateen mahdollisuus oli. Tuulta ei ollut nimeksikään ja Yöselällä mitätön aallokko.

Matkalla syötiin Jussin kotona tehtyjä pitsapaloja, jotka lämmitettiin uunissa ja grillissä. Riuttasaaren laituriin alus kiinnittyi klo 20 ja saman tien aloitettiin sukellustoiminta. Aurinko oli juuri laskenut ja alkoi tulla pimeä. Laiturin alla oli kalliorinne, joka putoaa Yöveden pohjalle ja vettä löytyy 90 metriä.

Anna ryhtyi sukellusvanhimmaksi. Marianne H ja Jussi ehti ensimmäisinä veteen, sitten Jaakko ja Niklas, sitten minä kolmikkona Lassen ja Jessen kanssa. Mentiin kallion reunasta alas ja sitten 19 metriin asti 10 min matka itään, sitten takaisin 15 metrissä ja loput sukelluksesta noin 5 metrissä. Syvemmällä oli vesi hiukan kirkkaampaa ja näkyvyys jopa 10 m, mutta kaloja ei juuri näkynyt. Ylempänä nähtiin ahvenparvia ja rapuja. Sukellus sujui hyvin 30 min suunnitelman mukaisesti. Mukana oli 2×10 pullot joissa 32% Nitroksia. Kaasua jäi yli 140 bar, joka riittänee seuraavallekin sukellukselle aamulla. Sukelluksen jälkeen saunaan, joka olikin valmiina.

Olin laittanut pimeässä kuivapuvun kaulamansetin jotenkin huonosti ja siitä pääsi jokunen tippa vettä läpi ja puvun sisällä oli sukelluksen jälkeen etupuolella vähän märkää. Vesi oli sen verran lämmintä, eli 7 astetta syvällä ja 13 pinnalla ettei kosteus haitannut.

Mukana oli kamera TG-6, laajakulmalinssillä AOI-UWL04 ja videovalot 2xNaNight. Otin jotakin kuvia.

pöytäkirja:

https://photos.google.com/photo/AF1QipOAQR-ZBo5rk1iLX1tyA30Ze92b9fhWAXvMXTMe

sukelluskuvat:

2022-09-17 D880 Suuri Riuttasaari

Aamulla herätys klo 8 ja Anna olikin jo herännyt aikaisin ja laittanut aamupalaa esille. Sitten sukeltamaan uudestaan samasta paikasta kuin eilen illalla. Anna ja Jaakko ehtivät veteen ensin, sitten minä, Masa ja Jesse. Jussi ja Madde heti perään. Marianne oli sukellusvanhin eikä nyt sukeltanut.

Meidän tiimillä oli toivomus käydä 30 metrissä, ja sinne heti mentiin. Siellä oli pimeää eikä juuri elämää. Kalliorinne olisi jatkunut vielä vaikka kuinka syvälle, kuulemma 90 metristä löytyisi mutainen pohja. Me lähdettiin nousemaan kalliorinnettä lännen suuntaan ja jatkettiin 20 min, ja sitten takaisinpäin. Kuultiin jälkeenpäin että meidän kuplat ei menneet kauaksi länteen, joten siinä kohtaa on varmaan veden alla pitkä kalliokieleke etelän suuntaan? Lähempänä pintaa nähtiin taas ahvenparvia ja jokunen rapu. Nyt sain yhdestä ravusta aika hyviä kuvia ja videoita.

Sukelluksen lopulla irrotin kamerasta laajakulmalinssin ja yritin saada sen kiinni valovarressa olevaan 52 mm kierrepitimeen, mutta se ei millään mennyt siihen kiinni vaikka kuinka vääntelin. Lopulta luovutin ja laitoin sen laajakulmalinssin kuivapuvun taskuun. Otinkin loput kuvat ilman laajakulmaa, joka toimii makrokohteissa kyllä hyvin.

Kun kaikki oli päässeet pinnalle vähän ennen 12, niin Tornator siirtyi Kirjavaluodon rantaan ja alus kiinnitettiin luodon puihin.

Matkalla täytettiin pulloja takakannella sijaitsevalla Bauerin kompuralla. Aiemmin aluksen kompura oli keulassa, Leonhard&Wagner, mutta se oli poistettu käytöstä kun oli kallis ylläpitää. Siinä olisi ollut Nitrox-täyttömahdollisuus, nyt tässä uudemmassa kompurassa oli vain ilmatäytöt. Toisaalta tästä ylettyi täyttöletkut suoraan takakannen setteihin, joten niitä ei tarvinnut siirrellä mihinkään. Laitoin omat pullot täyteen.

Eilen kastuneet alusvaatteet oli yön aikana kuivuneet. Nyt kun olin tälle dyykille asetellut kaulamansetin oikein huolella, niin enää ei vuotanut pukuun yhtään mitään ja se oli dyykin jälkeen täysin kuiva. Nyt Weezlessä tuli melkeinpä vähän kuuma. Vasen asluhanska tosin oli kostea oikein kunnolla ja oikea hieman, eli niissä joku vuoto.

Ennen seuraavaa sukellusta Kirjavaluodolla, joka myös Lokkiluotona tunnetaan, oli lounasta tarjolla. Marianne oli tehnyt kikhernemuhennosta kuskusin kera.

pöytäkirja:

https://photos.google.com/photo/AF1QipM1fqGGnXAKmTKdso-baZ73XDCDPsz5XXwF00KU

https://photos.app.goo.gl/rYdzRL9VJNXNCsKEA

sukelluskuvat:

2022-09-17 D881 Kirjavaluoto

Lounaan jälkeen mentiin taas sukeltamaan, nyt tämän Kirjavaluodon ympäri. Itse oli nopeasti valmiina lähtöön, joten mentiin Annan ja Mariannen kanssa kolmikkona ja päätettiin kiertää luoto myötäpäivään 10 m käyrällä. Meidän perään lähti melkein kaikki loputkin ennen pitkää, jopa vierailijat Petri ja Jarkko, Masa jätti tämän väliin.

Mariannella oli myös kamera mukana ja mentiin rauhalliseen tahtiin. Koko matkan oli aika valoisaa ja aurinkopallo hohti pinnalla. Joissakin kohdissa erotti pinnan alta saaren puut veden alta. Koko kierroksen ludon ympärillä oli kivikkoista rinnettä ja joissain kohdin näki että jyrkänne meni aika syvälle alas, mutta me pysyttiin 5 ja 10 metrin välissä koko ajan. Otin aluksi vähän kuvia laajakulmalinssillä ja sitten irrotin sen taas ja laitoin taskuun kun ei se todellakaan suostunut menemään siihen pitimeen. Paljoa kuvattavaa ei ollut, ei nähty kalaa eikä rapuja.

Vähän alle tunnin jälkeen oli täysi kierros tehty ja jatkettiin Tornatorin ohi vielä 5 metrissä ja sitten takaisin, ja saatiin koko tunti käytettyä. Jaakko oli ollut sukellusvanhin, joten kun me tultiin pintaan niin mä ja Anna otettiin vuoro, jotta Jaakko ja Madde pääsi veteen. Alettiin taas täyttää pulloja. Täytin samalla omani, joihin oli jäänyt 110 bar Kirjavaluodon kierrokselta.

Kuivapuku taas kuiva, mutta alushanskat kosteat, mikä ei sinänsä haitannut kun vesi oli vielä aika lämmintä.

Kun Jaakko ja Madde palasivat, niin ylimääräisenä ohjelmanumerona harjoiteltiin pelastusvinssin käyttöä. Madde hinattiin vinssillä vedestä ylös simuloiden tajutonta sukeltajaa. Nyt tuli testattua että vinssi toimii. Tämän jälkeen Tornaattori irroitettiin luodosta ja ajettiin Suurelle Kirnusaarelle yöksi, jonne saavuttiin vähän yli klo 17. Siellä tarkoitus sukeltaa illalla ja aamulla.

pöytäkirja:

https://photos.google.com/photo/AF1QipM8c9b0Jg94LYrU2w-hUObDoepDNGHTtQkcgrS1

sukelluskuvat:

1.5.      2022-09-17 D882 Suuri Kirnusaari

Kirnusaaressa aloitettiin sukeltaminen, kun kaikki pullot oli saatu täytettyä. Ensimmäisenä veteen ehtivät Masa ja Jaakko, sitten minä ja Anna, vielä päivänvalon aikaan. Marianne oli sukellusvanhin, kunnes me palattiin pintaan ja Anna otti vuoron, sitten lopuksi Marianne ja Jesse menivät veteen kun oli jo pimeä. Täytettiin pulloja, kun olin tullut pinnalle ja vaihtanut sukelluspuvun pois.

Annan kanssa tehtiin koko hylkypuiston kierros, jonka minä liidasin kun olin täällä moneen kertaan jo käynyt ja Anna ensimmäistä kertaa. Eli poijulta alas Marialle, kannen päältä ankkuripelille, lainia VR19 lotjalle ja sen päähän ja takaisin. Sitten Marian ruuman läpi, perälle, rinnettä ylös kallioseinämälle, ja pintaan. Otin kyllä kameran mukaan, mutta kun en ollut ladannut akkua ja oli jo neljäs sukellus menossa, niin akku näytti tyhjää. Lisäksi kun yritin säätää vinoon mennyttä laajakulmalinssiä, niin vaikutti ettei se enää pysy kamerassa kunnolla kiinni, joten laitoin sen taskuun ettei varmasti putoa. Niin en saanut kuin pari kuvaa aivan dyykin alussa ja muuten käytin kamerasettiä vain valaisemaan, missä tarkoituksessa kaksi videovaloa sinänsä toimii hyvin, kun siellä oli täysin pilkkopimeää.

Kaikilla aiemmilla sukelluksilla oli hanskat vuotaneet, ilmeisesti kun niissä on pieniä reikiä. Nyt olin vaihtunut toiset uudet kuivahanskat tilalle, ja ne olivatkin nyt rutikuivat dyykin jälkeen. Eli vanhoissa hanskoissa on siis reikiä. Käytinkin näitä uusia koko loppureissun.

Kun päästiin alukselle, niin olikin sauna lämmin. Sitten Masa tarjoili meille hampurilaisia, jotka olivatkin herkullisia. Erehdyin syömään kaksi, ja sen jälkeen oli sellainen ruokakooma että menin suosiolla aikaisin nukkumaan. Kuulemma saunassa oli viihdytty kolmeen asti.

pöytäkirja:

https://photos.google.com/photo/AF1QipOtoWQ3hJKmmWwF558Y8BxYST4mAgWqkRJ9iibI

sukelluskuvat:

2022-09-18 D883 Suuri Kirnusaari

Sunnuntain aamuna itsellä taas herätys klo 8, mut nyt olinkin nukkunut pitkään ja hyvin kun menin aikaisin nukkumaan. Anna olikin taas herännyt vielä aikaisemmin ja aamiaisen laitto oli hyvässä vauhdissa. Nyt oli tarkoitus taas sukeltaa hylkypuistoa, kun oltiin sen päällä. Täytettiin samalla pulloja ja täytin omani myös. Mä jouduin ensimmäiseksi sukellusvanhimmaksi.

Ensimmäisenä veteen Anna ja Jussi klo 9:40. Siitä puolen tunnin päästä Jesse Ja Niklas ja lainasin Niklakselle oman päävalon. Anna palasi 10:22 ja otti sukellusvanhemmuuden, joten aloin pukee kuivapukua. Jaakko ja Marainne ehtivät vielä veteen ennen meidän kolmikkoa.

Menin viimeisenä veteen kolmikkona Madden ja Lassen kanssa. Sovittiin että tehdään täysin hylkykierros ja Marian ruuman läpiuinti. Nyt otin kamerasetin mukaan, kameran akku ja videovalot ladattu täyteen. Laajakulmalinssi ei enää pysynyt kameran kotelossa kiinni. Näyttää siltä että linssin kierteet on täysin korkanneet. Jätin siis linssin pinnalle ja päätin kokeilla ilman sitä. Itse sukellus meni hyvin suunnitelman mukaan, mutta kuvat mitä otin oli aika lailla paskoja. Kuvasin Marian ruuman läpiuinnista videon, mutta ilman laajakulmalinssiä se on aika kaoottisen näköinen. Pimeässä se laajakulmalinssi tuo moninkertaisesti enemmän valoa kameraan ja pelkästään se tekee valtavan eron. Hylkyjä ei tuolla TG-6:lla ilman laajakulmalisäkettä järkevästi kuvailla. Kaasua jäi 140 bar.

Kun olin tullut pintaan, niin alettiin taas täyttää pulloja ja täytin varmuuden vuoksi omani, vaikka ei ehkä olisi tarvinnut. Tornator irroitettiin Kirnusaaresta. Sitten ajettiin Mallaslinnoituksen rantaan, jossa olisi lounas ja viimeinen sukellus. Aamulla oli ollut Telegram äänestys siitä että tehdäänkö toinen sukellus vai mennäänkö aikaisin kotiin. Toinen sukellus voitti.

pöytäkirja:

https://photos.google.com/photo/AF1QipPeik20yQHyHiKDMfYHNMlUcvdAsSHiPhdPg70b

sukelluskuvat:

2022-09-18 D884 Mallaslinnoitus

Kun oltiin päästy Mallaslinnoitukselle niin alettiin taas sukeltaa. Olin ekana sukellusvanhimpana ja neljä paria meni veteen: Anna ja Jussi, Jarkko ja Petri, Madde ja Masa, Jesse ja Niklas. Sillä aikaa Jaakko kokkaili meille lounaaksi munakoisopastaa, jota veneessä olevat ehti jo syödä ennen meidän dyykkiä. Kun Anna palasi, niin hänestä tuli sukellusvanhin, ja nyt me loput mentiin veteen: Minä ja Marianne sekä Jaakko ja Lasse.

Sukellettiin Mariannen kanssa kolmio, ensin vastarannalle noin pohjoiseen 15 min, sitten oikealle itään vastarannan reunaa 6-8 metrissä jossa on louhikkoa ja takaisin. Saarien välisessä salmessa on syvyyttä noin 14-15 metriä ja keskellä on kivinen harjanne joka nousee 10 metriin. Paluumatkalla mentiin liikaa länteen ja päädyttiin aika kauas Tornatorista, ja uitiin pinnalla takaisin. Otin kuvia ilman laajakulmaa, mutta aika surkeita niistä tuli.

Kun tultiin pinnalle, niin alettiin jo valmistelee kotimatkaa. Kävin irroittamassa kiinnitysköydet rannan puista ja liikkeelle päästiin vähän yli klo 16. Matkalla siivottiin paikat ja pakattiin kaikki kamat ja yli jääneet ruokatarvikkeet.

Päästiin hyvässä kelissä Kallioniemeen klo 17 ja alettiin heti purkaa kamoja laivasta. Otettiin ryhmäkuvat. Sitten autojen nouto parkkipaikalta ja autojen lastaus. 17:40 alkoi ajomatka Kuplakammiolle. Ajettiin Madden kämpän kautta että hän sai oman autonsa ja sitten Kammiolla kamojen tyhjennys autoista.

Itse suoritin kaikki 6 sukellusta ja reissu meni oikein mukavasti tällä hyvällä porukalla ilman mitään ongelmia kaikilta. Oma kalustotappio oli laajakulmalinssin korkannet kierteet. Linssi oli kyllä muutenkin aika naarmuinen jo, joten ehkä oli aika muutenkin hommata uusi parempi linssi.

pöytäkirja:

https://photos.google.com/photo/AF1QipPQnfWNkipdsmQFu7AuMnPiE7i4JkiEV4CdX82m

sukelluskuvat:

Kategoriat: Kuplamatkat