Kesällä 2007 hankitun Diverite HID-lampun akkupaketti osoitti hyytymisen merkkejä. Olin jo 2009 vuoden lopulla vaihtanut siihen tehokkaamman 15 W polttimon, jonka takia paloaikaa sai 4500 mAh akusta enää parisen tuntia. Näytti siltä että paketissa mukana tullut laturi on kehno ja latasi akkua huonosti.

Päättelin että oli aika päivittää akkupaketti ja akkulaturi. Piti ensin selvittää miten tämän lampun akkupaketti oli tehty. Sain tutkimalla selville että se oli rakennettu juottamalla sarjaan 10 kappaletta “4/3 A” tyypin 1.2 Voltin akkukennoja. Kennot on niputettu 5 kpl ryhmiin joista tulee lähes pyöreä nippu, ja kaksi tällaista päälekkäin muodostaa paketin, joka menee vedenpitävän akkukanisterin sisään nätisti. “4/3 A” tyypin kennon nimellisjännite on 1.2 V, eli 10 kappaletta sarjaan antaa 12 Volttia, jonka HID-ballasti tarvitsee. Yhden kerron kapasiteetti on nimellisesti 4000 mAh. Lisäksi akkupakettiin on syytä liittää palautuva ylivirtasuoja, ja ylilämmöstä (70 C) avautuva termostaatti, ettei mahdollisessa oikosulkutilanteessa koko paketti räjähdä. Samalla päivitin liittimet yleisempään Tamiya-tyyppiseen, koska alkuperäinen liitin oli aika eksoottinen.

Hommasin Partcolta siis 10 kpl Sanyon “4/3 A-AKKU NiMH 1,2V 4000mAh” kennoja, piuhaa, kutistesukkaa, yltivirtasuojan ja termostaatin. Koko setti maksoi 85 EUR. Tyypillisesti tällaisesta valmiista akkupaketista joutuu pulittamaan monta sataa.

Muutaman tunnin näpräämisellä sain uuden akkupaketin kasattua, ja se toimii oikein hyvin.

Sitten googlettamalla sain selville että parhaat mahdolliset akkulaturit on tarkoitettu RC-autojen ja lennokkien akkujen lataamiseen. Graupner Ultramat 14 plus näytti olevan suosittu. Tilasin siis sellaisen myös. Ja se todellakin saa akkupaketin luotettavasti aina täyteen. Alkuperäinen laturi ei välillä edes aloittanut latausta, vaikka akkupaketti oli niin tyhjä ettei HID-lamppu enää syttynyt. Akkupaketin lataus kestää monta tuntia.

akkupaketti