Ostin Chicagon matkalta ensimmäisen kunnollisen sukellusvalaisimen, kun USA:ssa oli paljon edullisempi hinta kuin Suomessa. Ostin DiveRite LT6250-H10 HID-valaisimen, jossa akkukanisteri. Tässä on 10 W HID-polttimo, jossa 500 lumenin valovoima ja säädettävä fokus, eli valokeilasta saa kaikkea tosi kapean ja leveän väliltä. Akkukanisterissa 4500 mAh NiMH akku, joka riittää 4 tunnin polttoaikaan.

päivitys 2009: polttimon päivitys tehokkaampaan 15W/1000Lm malliin

HID-polttimon uusiminen, 1000 Lm

Olen tähän mennessä käyttänyt tavallisia kädessä pidettäviä patterikäyttöisiä sukelluslamppuja, mutta niiden valoteho Suomen pimeisiin vesiin on aivan onnettoman riittämätön. Ne ovat siis aivan leluja. Tyypillnen käsilamppu antaa noin 100 Lumenin valovoiman, jos sitäkään.

Monella venekeikalla ja muutamalla sukellusparilla olen nähnyt näitä HID-valaisimia ja paha lamppukateus iski. Joten HID-lamppu oli saatava. Suomessa ne vain ovat todella kalliita, jopa yli 1000 Euroa. Mutta ennen USA:n matkaa selvittelin USA:n hintoja ja huomasin että sieltä voisi saada HID-lampun jopa puoleen hintaan. Niinpä sitten selvitin mistä Chicagossa sellaisen saisi ja löysin sukellusliikkeen josta tämän DiveRite H10:n sai 400 Euron hintaan, eli paljon halvemmalla kuin Suomesta.

Koko settiin kuuluu:

  • vedenpitävä Pelicase kuljetuslaukku
  • H10 HID-valopää (500 Lm)
  • Akkukanisteri, jossa akku 4500 mAh NiMH
  • Akkulaturi, US ja EU johdoilla

Kokeilin lamppua jo heti Lake Michiganin sukelluskeikalla, mutta siellä oli niin valoisaa ja hyvä näkyvyys että lampun tehosta ei oikein saanut käsitystä. Heti ekalla sukelluksella Suomessa lampun tehon sitten kyllä huomasi ja olin todella tyytyväinen tähän hankintaan.

DiveRite H10
Kategoriat: välineet