Osallistuin sukellusseurani Kuplan Jussarö-II meriarkeologiselle leirille viikonloppuna 3-5.8.2012.
Majoituimme Jussarön saarelle entiseen kasarmiin, joten meillä oli sinänsä mukava majoitus sisätiloissa. Kasarmilla tosin ei ollut juoksevaa vettä eikä vesivessoja. Keittiön virkaa toimitti kaksi sähkölevyä, mikro ja jääkaappi/pakastin. Kävellen matkaa laiturille tuli 10 minuuttia. Saimme pitää Hinkkiä päälaiturin kupessa ja laiturin päällä sukelluskamoja. Kompuran saimme kahvion taakse, ja 3-vaihesähköt kahvilasta, joten kompuran käyttö oli mukavan hiljaista sähkökoneella. Iltaisin meillä oli saunavuoro rannassa. Saunassa oli oikein hyvät löylyt.

Jussarön laituri, auringonlasku


Sukelluskohteena meillä oli lähistöllä oleva karikko, jonka luona oli havaintoja noin 1800-luvun aikaisesta hylystä. Jonkun verran tehtiinkin erilaisia löytöjä karin ympäriltä, enimmäkseen 20-30 metrin syvyysaluella. Mutta lisää tutkittavaa sieltä vielä löytynee, hylky on hajonnut hyvin laajalle alueelle meren pohjaan.

Ennen leirille lähtöä piti vielä saada kuivapuku kuntoon. Edellisillä kesän sukelluksilla olin jo havainnut että vanha v. 2006 hankittu Viking kuivupukuni vuosi yhdestä lahkeesta eikä siis oikestaan ollut enää kuivapuku. Yritin Tapiolan altaalla etsiä vuotokohtaa, siinä kuitenkaan onnistumatta. Toinenkin reikä siinä saattaa olla. Pukua on jo paikkailtu aikas monesta kohtaa ja kaulamansettikin vaihdettu kahdesti. Päätin sitten että nyt ei enää jaksa, aika päivittää puku. Menin sitten ostamaan uuden puvun, Kuplassakin kovin suosittu DiveRite 905 löytyi varuste.netin hyllystä. Laitoin pukuun saman tien Sitecin kuivahanskojen mansettirenkaat ja perinteiset siniset sormikkaat. Ensimmäisen sukelluksen leirillä tein sitten korkkaamattomalla kuiviksella. Puku toimi muuten oikein hyvin, mutta kaulamansetti oli turhan kireä, naama sinisenä ja silmät päästä pullistuen oli kyllä ikävä sukeltaa. Pari senttiä leikkelin kaulamansetista pois ennen seuraavaa sukellusta, ja sitten alkoi mansetti tuntumaan sopivalta. Seuraavat sukellukset menivätkin siten oikein mukavasti ja uusi puku tuntuu nyt oikein hyvältä. Pohjalla oli vesi 7 asteista, mutta ihan hyvin tarkeni vanhalla Ursuitin perusharmaalla aluspuvulla ja ohuilla sormikkailla.

Sukelluskuvat

Kuvat Zenfolion galleriassa: https://photos.leiman.fi/2012-jussaro

IMG_2171.JPG
IMG_2171.JPG


Muutama ensimmäinen kuva Canon Ixus 980is pokkarilla, montaa onnistunutta otosta ei sillä noissa vesissä saanut. Isommalla kameralla 7D:llä sentää jo jotain saa onnistumaan, mutta haasteellista sekin on, P-asetuksilla kun ei kuvat tuppaa oikein onnistumaan vaan asetukset pitää säätää käsin ja niitä saa aina vähän hakea. Käsisäätöjen tekemistä ei yhtään helpota kun on kuivahansikkaat ja aika hämärää. Etelän kirkkaissa vesissä kuvaaminen on niin paljon helpompaa.

 

Sukelluslokit

  1. 04.08.2012, 10:08
  2. 05.08.2012, 16:18
  3. 05.08.2012, 10:09