12. – 19.6.2019 tein jo toisen hylkysafarin Ahvenanmaalle.

Reissu oli sukellusseura Nousun järjestämä ja vetäjänä toimi jälleen kerran Hannu. Edellinen vuoden  2017 Ahvenanmaan keikka oli onnistunut ja hylyt hienoja, joten sinne oli pakko päästä uudestaan.

Ehkä ikimuistoisin tapahtuma tällä reissulla oli Canon 7D kameran flodaaminen.

Valokuvat

Valokuvat löytyy täältä: https://photos.leiman.fi/2019-aland

Alkupään kuvat ovat siis viimeiset joita Canon 7D kamerallani on ikinä otettu. Loput sitten varalla mukana olleella Olympus TG-5:lllä.

Alkuperäinen aikataulu

Tavaroita voi viedä laivaan Sompasaareen seuraavasti:

 • maanantaina 10.6.2019 kello 18 – 21
 • tiistaina 11.6.2019 klo 17 – 18

Laivan kulku:

 • lähtee Sompasaaresta tiistaina 11.6.2017 kello 18
 • saapuu Kasnäsiin keskiviikkona 12.6.2019 kello 16:00
 • lähtee Käsnäsistä keskiviikkona 12.6.2017 kello 17:00
 • on Maarianhaminassa Korvik:n satamassa torstaina 13.6.2017 illalla
  • Ian, Sari ja Antti saapuvat laivaan perjantaina aamuyöstä noin kello 5
 • on Maarianhaminassa Korvik:n satamassa sunnuntaina 16.6.2017 illalla
 • palaa Maarianhaminan satamaan tiistaina 18.6.2017 illalla
  • 3 henkilöä poistuu laivasta
 • palaa Kasnäsiin keskiviikkona 19.6.2017 illalla noin kello 17 – 18
 • palaa Sompasaareen torstaina 20.6.2017 aamulla noin kello 6-8.

Päiväohjelma

 aamiainen  kello 8 – 9
1. sukellus    kello 9:30 – 10:30
lounas       kello 12 – 13
2. sukellus  kello 14 – 15
illallinen      kello 19 – 20

Päivittäin ajat voivat vaihdella johtuen sukelluskohteiden sijainnista ja kokin päätöksistä.


Matkakertomus

Viikko Kuplan Hiidenmaan reissun jälkeen, joka oli pian Scapa Flown jälkeen, lähdin taas kerran sukeltamaan, tällä kertaa Ahvenanmaalle 14.6.-18.6.2019. Tämä oli sukellusseura Nousun ja Hannu Kuosan järjestämä retki, joka tehtiin sukellustukialus Orbiitilla. Edellinen vastaava reissu oli keväällä 2017, jolle myös aikoinaan osallistuin.

Nyt kun oli jo kaksi sukellusreissua lyhyen ajan sisällä takana, niin pakkaus sujui rutiinilla ja olin kehittänyt pakkauslistan huippuunsa.

10.6.2019 Orbiitin pakkaus

Maanantaina 10.6.2019 kävin illalla viemässä Sompasaareen Orbiitille osan sukelluskamoista etukäteen ja samalla auttamassa lastaamaan Nousun kompressorin laivalle. Etukäteen vein kaikki omat pullot: tupla-12 21/35 trimixillä täytettynä, tupla-10 32-nitroksilla, 7-litraiset decopullot 50% ja 100% happea ja pukukaasu. Hytistä valtasin oman punkan, jonka petasin valmiiksi ja jätin muuta sukelluskamaa päälle. Tarkoitus oli ottaa oma auto mukaan ja viedä sillä loput kamat, ja paluumatkalla tuoda kaikki pois auton kyydissä.

13.6.2019 matka alkaa

Torstaina 13.6.2019 lähdin autolla iltapäivällä töistä, otin Antin ja Sarin matkalta kyytiin ja Katajanokalle Viking Linen terminaaliin, jonne ehdimme hyvissä ajoin. Maarianhaminasta poistuvat autot lastataan laivalle viimeisenä, sillä niitä on vain muutama ja ne ajetaan Maarianhaminassa peräportista ulos. Laiva viipyy siellä satamassa vain 20 min. Menomatkalla kävimme laivalla vain syömässä ja sitten nukkumaan ”ylelliseen” D-luokan hyttiimme 2 kannella, sillä herätys oli klo 4 aamulla.

14.6.2019 1. sukelluspäivä: Helge ja Gävle

Perjantaina 14.6.2019 saavuimme siis aamulla 4:25 Vikingin laivalla sumuiseen Maarianhaminaan ja 10 minuutin ajon jälkeen kalasatamaan, jossa Orbiit oli laiturissa. Jätin auton kalasatamaan parkkiin. Hiippailimme hiljaa nukkumaan ja uusi herätys oli klo 8, kun Orbiitin koneet käynnistettiin ja matka kohti päivän ensimmäistä sukelluskohdetta alkoi. Tarkoitus oli sukeltaa Helge/Fråk hylky, joka on melkein 3h ajomatkan päässä ja 47 metrin syvyydessä. Merellä oli aika tuulista, mutta keli ei ollut liian paha sukeltamiseen. Matkalla syötiin aamiaista ja kasasin sukelluskamat lähtövalmiiksi.

Hylky löytyikin helposti ja lähdin sukeltaa Antin ja Päpsän kanssa kolmikkona, kun meillä oli kaikilla sopivat kaasut. Shotti oli pudonnut räjähtäneen peräpään viereen sopivasti, mutta valitettavasti pohjalla oli todella huono näkyvyys ja aika kova virtaus. Edellisellä kerralla 2017 näkyvyys oli ollut loistava. Viihdyimme huonon näkkärin takia hylyllä vain vartin emmekä edenneet kovinkaan pitkälle nousuköydeltä. Sitten takaisin pintaan riittävien dekojen jälkeen.

Iltapäiväksi suuntasimme parin tunnin matkan pohjoiseen, jossa sukelsimme Gävlen hylyn. Gävlellä olikin jo paljon parempi näkyvyys ja valoisaa pohjalle asti 30 metriin. Hylky on aika hyvässä kunnossa ja helppo sukeltaa. Sitten Orbiit ajoi yöksi laituriin Enskärille. Siellä oli myös sukellustukialus Eva yöpymässä. Käytiin Enskärissä maissa katsomassa paikkoja ja istuttiin kalliolla katsomassa kun aurinko laski horisontin taa.

15.6.2019 Belliver x2 ja Märket

Sukelsin Antin kanssa ympäri koko hylyn ja sain 7D:lla aika hyviä kuvia käyttäen juuri hankittuja videovaloja salamoiden sijaan. Enpä silloin tiennyt että nämä olisivat viimeiset kuvat jotka sillä kameralla otetaan.

Lauantaina 15.6.2019 oli tarkoitus sukeltaa Belliverin hylkyä koko päivä ja sitten käydä Märketin majakalla ja yöksi takaisin Enskärin laituriin. Näin myös tehtiin. Pieni ongelma vaan tuli ekan sukelluksen aloittamisessa, sillä kukaan ei ollut muistanut ottaa Belliverin koordinaatteja ja Vuolukan Pekka laivan kippari oli juuri vaihtanut läppäriä ja datat oli vielä siirtämättä uudelle. Eli nyt piti silmämääräisesti metsästää poijua, joka hylyssä on aina kiinni. Tunti sitä etsittiin mutta löytyihän se lopulta.

Märket majakka

Toisen sukelluksen lounaan jälkeen tein myös Antin kanssa, mutta nyt otin mukaan Olympus TG-5 kameran yhdellä videovalolla, jotta voisin vertailla tuloksia. Sinänsä kuvat olivat ihan OK, mutta kapean (35 mm linssi) kuvakulman vuoksi sillä ei oikein saanut samanlaisia näkymiä kuin Tokinan 10-17 mm kalansilmällä. Pitäisi hommata TG-5:lle laajakulmalisäke, niin silläkin saisi laajempia kuvia. Nyt löydettiin viimein se laivakello joka aamun sukelluksella jäi löytymättä.

Sitten poikettiin Märketin majakalla, joka oli matkan varrella ja käytiin luodolla majakkakierroksella.

Tämä jälkeen matka kohti Enskärin laituria, illallista, saunaa ja pullojen täyttöä.

16.6.2019 Hindenburg ja 7D:n tuho

Sunnuntaina 16.6.2019 oli tarkoitus sukeltaa koko päivä Hindenburgin hylkyä ja sitten yöksi Maarianhaminan kalasatamalle. Aamulla aikaisin siis Orbiit lähti laiturista ja Hindenburgille saavuttiin 9 maissa sopivasti aamupalan jälkeen.

Nyt lähdettiin aamun ekalle dyykille kolmikkona, minä, Antti ja Päpsä. Otin D12 tankit, joissa nyt 19/20 trimiksiä. Dekokannu 49% happea. Ja 7D kamera videovaloilla. Kun oltiin päästy poijuköydän päähän 35 metriin, ja hylyn kannelle, niin yritin ottaa heti kuvia. Mutta kamera ei toiminut. Sitten lampun valossa tarkastin sen ja Ikeliten läpinäkyvästä kotelosta näki kun vesi virtasi kotelon sisään. Siinä syvyydessä oli turha tehdä enää mitään tai panikoida pinnalle. Tiesin heti että se oli siinä. Tehtiin sitten sukellus Hindenburgilla loppuun, ja kun pääsin takaisin Orbiitille, niin avasin Ikeliten kotelon ja totesin että sekä kamera että Tokinan linssi olivat täysin vettyneet. Onneksi olin edellisenä iltana ladannut muistikortilta kuvat ulos, joten ne pelastuiivat.

Canon 7D pilalla

9 vuotta kamera ja sen kotelo olivat palvelleet hyvin ja tähän se sitten päättyi. Luulen että ongelma oli kalansilmäportin kiinnityksessä, ja ehkä portin O-rengas ei ollut kunnolla paikallaan. Samalla meni Tokinan kalansilmälinssi. Reissun viimeiset kuvat oli sitten Olympuksella yhtä videovaloa käyttäen.

Yritin saada D12 tankkeihin mahdollisimman hyvän soossin toppaamalla Heliumia niin paljon kuin mahdollista, mutta 21/15 oli parasta mitä sain aikaan.

Toinen sukellus Hindenburgille lounaan jälkeen samalla tiimillä. Nyt oli aika hyvä näkkäri hylyllä joskin aivan pimeää. Otin TG-5:lla jotain kuvia, mutta ei ne kovin hääppöisiä olleet.

Yöksi ajoimme taas Maarianhaminan kalasatamalle.

17.6.2019 Balder, Norra Kalvskär ja Sanny

Maanantaina 17.6.2019 lähimme aikaisin kohti Balderin hylkyä. Se on 63 metrissä ja siihen sopivaa kaasua en nyt lähtenyt tekemään. Vain 4 sukeltajaa reissulta sukelsi Balderille, lähinnä meidän repesukeltajat.

Lähistöllä oli Sannyn eli Necati Pehlavan laivan hylky, Norra Kalvskärin vesillä ja Orbiit ajoi sinne ankkuriin. Tarkkoja koordinaatteja ei ollut, joten se piti sukeltamalla etsiä. ALue oli liian karikkoista että Orbiitilla olisi kaiuttamalla uskaltanut sitä etsiä. Niin lähdettiin Antin kanssa etsintäretkelle riilin kanssa. Etsittiin kaikista suunnista, mutta ei sitä löytynyt. Mutta kun tultiin pintaan niin Jorma ja Taru olivat löytäneet hylyn ja merkanneet sen poijulla. Sinne oli Orbiitin ankkuripaikalta 300 m matkaa idän suuntaan.

Lounaan jälkeen lähdettiin Antin kanssa sinne merkkipoijulle. Saatiin hinauskyyti Orbiitin pienellä kumiveneellä. Hylky oli 10 metrin syvyydellä ja uponnut 100 vuotta sitten. Vesi oli kirkasta ja aurinko valaisi pinnalta hyvin. Oli ihan mukava ja rento sukellus.

Yöksi ajoimme taas Maarianhaminan kalasatamalle. Antti ja Kari olivat lähdössä jo kotimatkalle ja ajoin heidät omalla autolla Maarianhaminaan.

18.6.2019 Helge ja Plus, kotimatkalle

Tiistaina 18.6.2019 on itselle viimeinen sukelluspäivä. Orbiit suuntasi heti aamusta taas Helgelle, jonne yritettiin toista sukellusta. Nyt oli keli paljon parempi kuin edellisellä kerralla.

Nyt olin onnistunut täyttämään D12 pulloihin vähän parempaa 22/22 trimiksiä. Helgellä oli 45 m syvää, joten Hellu tuli tarpeeseen.

Taas lähdettiin aamun ekalle dyykille kolmikkona, minä, Antti ja Päpsä. Pohjalla näkyvyys oli nyt oikein hyvä, joskin pilkkopimeää. Sukellettiin keulalle asti ja nähtiin kaikki tärkeimmät kohteet kuten laivakello, ruori, telegrammi, pulloja ym. Oli oikein mukava dyykki.

Sitten Orbiit suuntasi kohti Plussan hylkyä. Lounaan jälkeen sukellettiin Plussalla, nyt kolmikkona minä, Päpsä ja Sami. Otin D10 pullot joissa 31% nitroksia, ja kun muut ottivat 50% dekokannut, niin minäkin otin. Muilla oli selkäkaasuna ilmaa, joten kun tehtiin kokopitkä 45 min dyykki Plussan keulalle 31 metriin ja takaisin, niin Sami ja Päpsä menivät dekoille ja dekokannut tulivat heille tarpeeseen. Itsellä oli koko ajan TTS 1, joten en sitten edes käyttänyt dekokaasua. Näkkäri oli umpisurkea, mutta siitä huolimatta yritin ottaa valokuvia ja yllätyn jälkikäteen kuinka paljon niistä kuitenkin näki.

Sukellusten jälkeen Orbiit ajoi taas kohti kalasatamaa ja matkalla pakkasin kaikki kamani. Kun päästiin satamaan niin pakkasin autoon kaikki kamat, Sari ja Matti tulivat kyytiin. Ennen laivan lähtöä tapettiin aikaa pienellä kaupunkikierroksella Maarianhaminassa.

Vikingin lautta kohti Helsinkiä lähti Maarianhaminasta 23:00. Hengaltiin laivan yökerhossa vähän aikaa ennen nukkumaanmenoa.

19.6.2019 kotona taas

Keskiviikkona 19.6.2019 Viking Mariella saapui aamulla Katajanokalle takaisin. Vein autolla sukelluskamat Kuplakammiolle kuivumaan ja sitten suoraan töihin.

Sukellukset

Diving Log 6.0 – Logbook from Ian Leiman

Number Divedate Country City Place Divetime Depth
712 14.6.2019 Finland Ahvenanmaa Helge (Fråck) 41 47
713 14.6.2019 Finland Ahvenanmaa Gävle 46 26
714 15.6.2019 Finland Ahvenanmaa Belliver 50 33
715 15.6.2019 Finland Ahvenanmaa Belliver 49 33
716 16.6.2019 Finland Ahvenanmaa Hindenburg 36 38
717 16.6.2019 Finland Ahvenanmaa Hindenburg 46 41
718 17.6.2019 Finland Ahvenanmaa Norra Kalvskär 62 9
719 17.6.2019 Finland Ahvenanmaa Necati Pehlavan 51 11
720 18.6.2019 Finland Ahvenanmaa Helge (Fråck) 51 49
721 18.6.2019 Finland Ahvenanmaa Plus 45 31