Viikonloppuna 18-19.8.2012 ajoin 1004 km Savonlinnaan ja takaisin, jotta voisin sukeltaa Kiteen Valkiajärvellä ja kuvata haukia sekä ahvenia siellä. Kaverini Pasi Lensu on kuvannut siellä huikean upeita kuvia ja videoita, joten halusin itsekin päästä kokeilemaan taitojani. Pasin kuvia on myös sivustolla http://pasilensu.kuvat.fi/. Pasi tarjosi ystävällisesti viikonlopun majoituksen kotonaan Savonlinnassa sekä minulle että Raimolle. Pasi ja Seppo toimivat oppainamme järvelle ja saimme lisäksi ilmatäytöt heidän sukelluskerhonsa kompurasta. Suuret kiitokset Pasille ja Sepolle upeasta kokemuksesta ja savolaisesta vieraanvaraisuudesta! 😀
Kiteen Valkiajärvellä on uskomattoman – ja Suomen oloissa epätavallisen – kirkas vesi. Useimmissa järvissä Suomessa on paljon humusta ja vesi sen seurauksena on ruskeaa ja sameaa ja näkyvyys kehno. Tämän järven ympärillä ei ole lainkaan asutusta ja sinne on vaikea päästä, joten kalat ja koko ekosysteemi ovat säilyneet hyvin. Järvessä asustaa todella isoja haukia ja ahvenia. Pasi ja Seppo ovat löytäneet sieltä kuvauspaikkoja, joissa näitä isoja kaloja näkee usein. Erityisen hieno kohta on nimetty ”Ahvenparatiisiksi”.
Sukelsimme sekä lauantaina 18.8. ja sunnuntaina 19.8. molempina päivinä 120 minuuttiset dyykit kaloja kuvaillen. Enimmäkseen noin 5 metrin syvyydessä. Järven vesi oli 19 asteista ja aurinko paistoi suuren osan ajasta antaen veden alle hyvän valon. Näimme paljon isoja kaloja ja kuvamateriaalia syntyi paljon.
Itse kuvaan Canon 7D kameralla, joka on sijoitettu Ikeliten sukelluskoteloon ja settiin kuuluu 2 kpl Ikelite DS161 vedenalaissalamaa. Linssinä käytin tällä kertaa Sigma 17-70 mm zoomia, jolla saa sekä laajakulmaa että makroa. Pasi kuvaa Canon 550D:llä, Aquatican kotelossa ja Inonin salamoilla ja melkein aina Tokina 10-17 mm kalansilmällä.
Alla kuvaesitys pienestä valikoimasta parhaita kuvia: