Chicagon matkalla kävin Chicagon keskustassa isossa kameramyymälässä, jossa oli myynnissä hyvä valikoima tarvikkeita vedenalaiskuvaukseen. Suomessa ei mistään löydy hyllystä moista valikoimaa.

Sieltä tarttui käteen setti osia, joilla sain viimein sukelluskameraan isomman ulkoisen salaman ja salamalle fokusvalon, sekä kahvan ja varret.

  • Orjasalama “Epoque ES 150 Alpha Digital”
  • valokuitukaapeli, jolla kameran oma salama liitetään orjasalamaan
  • LED-fokuvalo
  • taivuteltavat nivelvarret salamalle ja fokusvalolle
  • Fantasea tray, eli tarjotin, johon saa kameran ja varret kiinni

Tällä setillä toivottavasti saa parempia kuvia, joissa on väritkin mukana, ja Suomen vesissä valoa ylipäätään. Salamalla saa vedenalaiskuvauksessa kaksi asiaa:

  • Värit kuviin, sillä veden alla (mahdollisesti) näkyvässä auringonvalossa on lähinnä vihreää ja syvemmällä vain sinistä valoa, kun punainen suodattuu pois. Salamalla saa ennen kaikkea punaisen värin näkyville, mutta ylipäätään värien tasapainosta tulee kunnollinen.
  • Valoa pimeyteen. Suomen oloissa on aina pimeää ja vähänkin syvemmällä pilkkopimeää.

Pokkarikameran sisäänrakennettu salama on käytännössä hyödytön veden alla. Sitä voi ehkä juuri ja juuri käyttää makrokuvauksessa, jos kohde on muutaman sentin päässä. Sisäisen salaman teho ei kuitenkaan Suomen oloissakaan riitä metriä pidemmälle ja tropiikin kirkkaissa vesissä ei edes yli 20 cm päähän. Tarvitaan siis paljon tehokkaampi ulkoinen salama kuin mitä mihinkään kameraan on mahdollista rakentaa mukaan.

Vielä pahempi juttu on “backscatter” eli takaisinsironta. Salamasta tuleva valo heijastuu vedessä olevista partikkeleista takaisin, jolloin kuvassa näkyy pelkkää lumisadetta. Takaisinsirontaa saa minimoitua kun salaman valo ohjataan kaukaa sivusta kuvauskohteeseen. Eli tarvitaan ulkoinen salama, joka on mahdollisimman pitkällä ja säädettävällä varrella kiinni. Salaman valo ohjataan sivulta kohteeseen. Ideaali olisi kaksi salamaa, molemmilla sivuilla yksi.

Ja kun kuvataan pimeässä, niin tarvitaan vielä ylimääräinen lamppu, jolla kohteen voi esivalaista niin että sen näkee, ja kamera pystyy fokusoitumaan kohteeseen kunnolla.

Jotta kaikki ulkoiset härpäkkeet saa mukaan, niin tarvitaan kahvasysteemi (tray), johon kaikki kiinnitetään. Kameran tai oikeammin sen kotelon saa kahvaan kiinni pohjasta löytyvästä jalustakiinnikkeestä.

Ulkoista salamaa ohjataan pokkareiden tapauksessa valokuidulla, joka liitetään kameran sisäisen salaman eteen, ja välittää salamasta valopulssin ulkoisen salaman sensorille, joka laukaisee ulkoisen salaman synkronoituna kameran sulkimen laukaisuun. Pokkarikameroissa on yleensä “pre-flash” toiminto, eli kamera laukaisee salaman nopeasti kerran ennen varsinaista valotusta pienellä teholla, jonka avulla automatiikka laskee oikeaan valotukseen tarvittavat säädöt: oman salaman teho, aukko, suljinaika, ISO-herkkyys ja valkotasapaino (white balance). Pre-flashin jälkeen tulee varsinainen valotus ja salaman käyttö täydellä teholla. Ulkoisen salaman pitää osata jättää pre-flash huomioimatta ja valottaa vasta kun varsinainen valotus tapahtuu. Ulkoisen salaman teho säädetään omasta nupista käsisäädöllä.

Hienommissa kameroissa on ulkoista salamaa varten sähköinen synkronointiliitäntä, jolloin ulkoista salamaa voi ohjata sähköisesti. Tällöin kameran automatiikka voi säätää myös ulkoisen salaman tehoa. Mutta halvemissa kameroissa ei tällaista mahdollisuutta ole. Salmakuvauksessa saa parhaat tulokset manuaalisilla valotuksen säädöillä, mutta pokkareissa ei yleensä ole mahdollista säätää valotusta itse.

salama, fokusvalo, kahva