Matkan sukellusten lokit omassa artikkelissaan:
https://sukellus.ianleiman.com/viron-hylkysukellukset-orbiitilla-kesakuu-2022/

Matka sujui yleisesti ottaen oikein hyvin ja järjestelyt olivat aivan huippuluokkaa. Sukellusporukka oli aivan loistava ja reissu on ikimuistoinen. Sukeltamaan päästiin joka päivä ja yhtenä tuulipäivänä sukelsimme mantereen puolella Rummussa. Monta hienoa hylkyä nähtiin ja paljon tuli kuvia sekä pinnan alta että päältä.

Matkan kulut

Orbiitin vuokra, oma osuus           500 €
Ateriat Orbiitilla           180 €
Omat juomat matkalla             50 €
Ravintolat ja baarit maissa           150 €
Kaasutäytöt Orbiitilla           270 €
  
Yhteensä        1 150 €

Valokuvat

Pintakuvat: https://leiman.kuvat.fi/kuvat/Matkat-TRAVEL/scuba/2022+Viro+Orbiitilla/

Sukelluskuvat: https://leiman.kuvat.fi/kuvat/Sukellus-SCUBA/2022/2022+Viro+Orbiitilla/

2022-06-09 Orbiitin lastaus

Kaikki kynnelle kykenevät matkalaiset kokoonnuttiin Nousukeskuksella klo 18, jossa aloitettiin Orbiitille vietävien kamojen lastaus. Orbiitille oli menossa Viivi-kompura, siihen kuuluvat tarvikkeet kuten CFM-systeemi, varalle pienempi Bauer-kompura, ja iso määrä Happi ja Helium-varastosäiliöitä. Itse olin viemässä omalla autolla kaikki sukelluskamat.

Itse otin mukaan:

 • D12 tuplat täynnä 21/28 trimiksiä
 • D10 tuplat täynnä 32% Nitroksia
 • Alu-7 stage 50% happea rigattuna ja regulla
 • Alu-7 stage 90% happea rigattuna ja regulla
 • Pukukaasupullo
 • Selkälevy, wingi, hihnasto, tuplapullojen regut, varavalo, puukko, leikkuri, double-enderit
 • Kuivapuku aluspukuineen, huppu, varahuppu, kuivahanskat ja alushanskoja
 • Kumiräpylät metallijousin
 • Useita maskeja
 • Tietokoneet (Perdix, Vyper), kompassi
 • Kuivapuvun aluskerrastot, sukat
 • Kamerasetti Olympus TG-6, videovaloineen, ja laturit ym
 • 02-analysaattori, merkintävälineet
 • Juomapulloja ja juomavettä
 • Irtohihnoja setin kiinnittämiseen penkkiin
 • Vuode ja liinavaatteet, pyyhkeet
 • Tavalliset vaatteet
 • Omat juomat

Kun oltiin saatu Nousukeskuksella kaikki kamat pakattua autoihin ja peräkärryihin, ajettiin kehä-1:stä Herttoniemen laiturille, jossa Orbiit oli parkissa. Tietysti ensimmäisenä jokainen kävi valtaamassa itselleen punkan Orbiitin alakerrasta. Parisen tuntia meni kun roudattiin kaikki kamat Orbiitin kannelle ja sidottiin kaikki hyvin kiinni merimatkaa varten. Matti oli jäämässä alukselle yöksi.

Kaikkiaan meillä oli matkalla 15 sukeltajaa plus ”miehistö” Pasi ja Pekka, jotka toisinaan myös sukelsivat. Sitten kokkimme Taru, paikallisoppaamme Reijo, sekä Orbiitin tuleva uusi omistaja Toni. Sukeltajista 7 oli repellä, ja loput 8 tuplapulloilla tai tupla-sidemountilla (2). Repeistä suurin osa JJ-CCR ja yksi Revo. Useimmilla oli kahdet tuplat mukana, yhdet trimiksille ja toiset nitroksille.

Orbiitin etukannelle oli jo edellisenä kesänä asennettu hyvät penkit, joita jo kesän 2021 Ahvenanmaan reissulla käytimme. Kuten etelän livareilla, oman setin saa nyt pysyvästi omalle penkkipaikalle, josta en helppo lähteä sukeltaa. Kompurassa meillä oli pitkät täyttöletkut, jotka yltää kaikille paikoille, joten settejä ei tarvitse täyttöä varten siirtää.

2022-06-10 Lähtö Tallinnaan

Orbiitin oli tarkoitus lähteä perjantaina ”töiden jälkeen”, eli heti kun kaikki olivat saapuneet paikalle. Herttoniemessä ei ollut oikein tilaa pysäköidä kaikkia autoja, joten Minna vei minut Herttoniemeen ja tulisi sitten noutamaan kun Orbiit viikon päästä palaa. Suurimman osan omista kamoista olin jo edellisen päivänä tuonut, ja nyt oli enää repullinen kamaa.

Petasin oman punkan ja kokosin oman sukellussetin omalle paikalle etukannen penkille. Kompura asennettiin käyttökuntoon ja kaikki muut irtonainen kuten varastosäiliöt kiinnitettiin kunnolla merimatkaa varten.

Joskus klo 18 maissa päästiin lopulta lähtemään ja Orbiit aloitti Suomenlahden ylityksen kohti Tallinnaa, jonne saavuimme yhden aikaan yöllä. Keli merellä oli varsin leppoisa. Tälle illalle ei vielä ollut ruokaa tarjolla, joten piti syödä omia eväitä tai grillata takakannella. Ja toki nyt oli hyvä tilaisuus saunoa. Matkanjärjestävä Matti kiinnitti keittiön seinälle laput joihin piti jokaisen merkitä itselleen nakkeja matkan ajaksi. Tarjolla oli nakkeja sukellusvanhimmaksi, kokin apulaiseksi ja pullojen täyttövuorot. Valkotaululle kirjoitettiin joka päivän ohjelma: koska oli aamupala, lounas ja illallinen, sekä sukelluskohteet ja sukellusajat. Tarkoitus oli siis joka päivä mennä suunnilleen seuraavalla ohjelmalla:

 • Orbiit lähtee liikkeelle
 • aamupala
 • aamupäivän sukellus
 • lounas
 • iltapäivän sukellus
 • illallinen
 • sauna
 • Orbiit satamaan tai ankkuriin

Kaikki pullojen täytöt piti itse kirjata Excel-taulukkoon mukana tuodulla läppärillä. Matti muistutteli koko matkan ajan täyttöjen kirjaamisesta. Nyt kun pulloihin meni reissulla tuhansien Eurojen edestä Happea ja Heliumia, niin kaasulaskutus piti saada täsmäämään. Matkan aluksi sovittiin että standardikaasut joita täyttövuoroilla pulloihin täytetään olivat: ilma, Nitrox 28% ja Trimix 21/35. Staget jokainen täyttää itse. Täytettäviin pulloihin laitettiin tägi toiveena olevan kaasun mukaan, ja regu irti sen merkiksi että pullo täytetään. Silloin kun kaikki olivat sukeltaneet, niin täyttövuoro saattoi kestää jopa 4 tuntia. Parhaassa tapauksessa vain reilu tunnin. Onneksi oli paljon repesukeltajia, muuten olisi kahdella kompuralla pitänyt täyttää, nyt toinen oli vain varalla.

Yövyttiin pe/la yö laiturissa Miidurannan satamassa, joka on muutaman kilometrin Tallinnasta itään.

2022-06-11 eka sukelluspäivä

Oltiin yötä Miidurannan satamassa, jossa sitten herättiin. Reijo Greeniä odotettiin kyytiin ja sitten hänen pakullaan käytiin paikallisessa marketissa hakemassa täydennyksiä juomavarastoon kaikille.

Sitten lähdettiin Orbiitilla Tallinnan edustalle sukeltamaan. Tarkoitus oli mennä Polaris-Raa hylylle, mutta siellä olikin jo sukeltajia, joten vaihdettiin toiseen kohteeseen Christinen hylylle aivan lähellä. Piirivalven vene tuli tarkistamaan meidät ja Reijo sai selvitettyä asiat, eikä tämän jälkeen enää ollut tarkistuskäyntejä Orbiitille.

Ennen sukellusta syötiin nopeasti lounas ja sitten kaikki veteen. Itse pääsin veteen klo 12 aikaan. Matkan ensimmäinen sukellus sujui hyvin kaikilta. Nyt myös muodostettiin sukellusparit ja tiimi, ja itse sukelsin Mikko N. kanssa. Meidän kuumaksi ryhmäksi muodostui Riku I ja Mikko M.

Sitten Orbiit suuntasi länteen kohti Jenissein hylkyä joka oli seuraava kohteemme. Ennen Jenissein sukeltamista syötiin illallinen ja itse pääsin Jenisseille klo 21 aikaan. Jenssei oli tiettävästi reissun hienoimpia kohteita, ja olihan se.

Yöksi mentiin ankkuriin lähelle Keibun lahtea. Seuraavana aamuna oli tarkoitus sukeltaa Jenissei vielä toisen kerran.

2022-06-12 Dirhami

Aamulla aikaisin Orbiit nosti ankkurit ja palatiin Jenisseille, jonka päällä meillä oli jo edellisenä iltana pudotettu shottipoiju paikoillaan. Veteen päästiin klo 10…11 aikoihin. Kun kaikki oli tulleet ylös jatkettiin matkaa kohti seuraavaa kohdetta joka oli Dagon hylky. Matkalla sinne syötiin lounasta.

Dagolla sukellettiin klo 14-17 aikoihin. Sitten Orbiit ajoi Dirhamin satamaan, jonne jäätiin yöksi. Mikko N tarjosi koko porukalle kuohuviinit, jolla juhlistettin sitä että hänelle tuli tuhat sukellustuntia täyteen.

Dirhamissa oli vain yksi baari hiekkarannan edustalla, joka normaalisti oli menossa kiinni klo 18. Nyt kun meidän iso porukka saapui, niin baarin omistaja havaitsi kassavirrassa sen verran voimakkaan nosteen, että paikka pysyikin auki auringonlaskuun asti, kunnes tarjoilijoiden oli ihan pakko päästä lähtemään kotiin. Tämä Dirhamin Kalakohvik on oikeastaan kaukana kaikesta, mutta paikka on aivan jumalaisen hieno ja auringonlasku siellä oli todella upea. Vietimme siellä mukavan illan, jota jatkettiin sitten Orbiitilla saunoen.

Tarkoitus oli jatkaa matkaa kohti Hiidenmaata, jossa olisi paljon hienoja hylkyjä. Sääennuste näytti siltä että tuuli lännestä ja aallokko oli kovasti nousemassa ja seuraavaksi oli etsittävä hiukan suojaisempia kohteita eikä kannattanut yrittää kovin kauas ulkomerelle. Alustavasti kohteet olivat Räkä 1 ja Räkä 2.

2022-06-13 Hiidenmaa

Aamulla lähdettiin Dirhamin satamasta vasta klo 10, kun räkäkohteille ei ollut isompaa kiirettä.

Ensimmäinen kohde oli sitten hylky Vest, jolla itse olin kerran aiemmin sukeltanut Hiidenmaan matkalla. Mikkoa ei tämä kiinnostanut, joten sukelsin Teemun ja Juhan kanssa ja veteen päästiin tokana parina klo 13:44. Aallokko oli kyllä aika korkeaa ja siinä rajoilla että sukeltaminen Orbiitilta vielä onnistui. Vest on aika matalassa vedessä, pohja 16 m, joten aallokko oli vellottanut näkyvyyden tosi huonoksi.

Sitten syötiin lounaaksi hernekeittoa ja jatkettiin matkaa seuraavalle kohteelle, Linnean hylylle. Nyt oli vain 5 sukeltajaa menossa veteen ja sukelsin Mattiaksen ja Esan kanssa. Veteen päästiin 17:16. Linnealla oli vieläkin huonompi näkyvyys ja metrinen aallokko.

Sukelluksen jälkeen yritettiin päästä Hiidenmaan pohjoiskärkeen Tahkunan niemen Lehtman satamaan yöksi. Virallisesti satama on suljettu, koska laiturin edustalle on meren pohjalle siirtynyt niin paljon hiekkaa että syväystä ei ole tarpeeksi isoille aluksille. Eipä Orbiit sitten sinne laituriin päässytkään vaan tömähdettiin pohjasta kiinni hiekkaan. Orbiit saatiin kuitenkin peruuttamalla irti. Pikkuveneellä käytiin luotaamassa pohjaa, mutta kelvollista reittiä laiturille ei löytynyt joten jäätiin sitten ankkuriin suojaan länsituulelta yöksi.

Seuraavaksi päiväksi sääennuste näytti että tuuli ja aallokko laskisi niin paljon että voitaisiin mennä kaukana oleville sukellusveneille: Akula ja M-103.

2022-06-14 sukellusveneet

Tämä oli ”Mattiaksen päivä” koska tiedossa oli kaksi sukellusvenettä samana päivänä. Orbiit lähti aikaisin aamulla kohti Akulan hylkyä, joka on Viron merimuseon poijuttama. Matkalla syötiin aamupalaa ja sitten klo 9 aikoihin päästiin veteen. Itse olin aiemmin sukeltanut Akulalla kerran. Nyt tällä kertaa näkyvyys ei ollut siellä yhtä hyvä kuin viimeeksi, mutta silti vielä kohtuullinen. Syvyyttä Akulalla on vain 30 m. Sukellusveneen torni oli edellisen kerran jälkeen rikkoontunut pahasti, mutta tämä oli silti vielä hieno sukelluskohde. Keli oli tosiaan laantunut paljon ja aallokko oli varsin maltillinen.

Akulan jälkeen suunnattiin seuraavalle sukellusveneelle M-103:lle. Matkalla syötiin lounasta ja Hiidenmaan yllä näkyi sukellusveneen muotoinen pilvi. M-103 päästiin sukeltamaan klo 16 maissa. Tämä sukellusvene on jo paljon syvemmällä, lähes 50 metrissä, joten trimiksiä oli käytettävä. Pohjalla oli todella kirkasta vettä, joskin aika lailla pimeää.

Illalla keli oli vielä hyvä, mutta ennuste näytti että jo yöllä tuuli on nousemassa, ja keli merellä olisi varsin ikävä seuraavat pari päivää. Päätettiin palata kohti Tallinnaa ja yrittää siellä sukeltaa aamupäivällä. Sitä seuraavana päivänä ehkä Rummun louhokselle. Yöksi jäätiin ankkuriin Paldiskin lähelle.

2022-06-15 Tallinnassa

Aamupäivällä lähdettiin Tallinnan edustalle sukeltamaan Polaris-Ra hylkyä, joka meidän oli tarkoitus sukeltaa ensimmäisenä päivänä. Veteen päästiin klo 10 maissa ja vain 6 sukelsi. Aallokko oli jo aika kova. Orbiit ajoi ensin Miidurannan satamaan, jossa oli Reijon auto, jolla hän lähti käymään kotonaan. Sitten ajettiin Orbiit Lennusadaman laituriin, jonne jäätiin pariksi päiväksi.

Nyt oli tarkoitus viettää iltapäivää ja iltaa Tallinnassa ja seuraavana päivänä Rummun louhokselle, koska merelle ei voinut kovassa kelissä lähteä. Arjalle oli tullut korvat niin kipeäksi, että hän päätti palata lautalla kotiin ennenaikaisesti.

Koska oltiin valmiiksi Lennusadamassa, niin tehtiin tietysti kierros Meremuseossa, jossa oli nähtävillä ehjä sukellusvene Lembit, jota pääsi katsomaan sisälläkin. Sukellusveneessä on niin ahdasta että sellaisen hylkyyn ei ole järkeä sukeltaa. Museossa oli uutuutena näyttely Jumindan meritragediasta elokuussa 1941, jossa kuoli joidenkin arvioiden mukaan 15000 ihmistä. Linkki: https://meremuuseum.ee/lennusadam/fi/helvetti-itaemerellae-jumindan-meritragedia-1941/

Kävin vielä meidän eläkeläisten Teemun ja Juhan kanssa vielä merimuseon toisessa rakennuksessa Paks Margareeta tykkitornissa. Sain sieltä elämäni ensimmäisen eläkeläisalennuksen, koska Teemu ja Juha olivat lipunmyyjien mielestä niin nuoren näköisiä että vain papereita näyttämällä he saivat eläkeläisliput (ikää yli 65v). Kun sitten itse heidän jälkeensä ostin lipun, niin sain suoraan papereita näyttämättä myös eläkeläislipun, vaikka omaan eläkkeeseen on vielä aikaa.

Osa porukasta olikin onnistunut varamaan meille koko porukalle illallista varten yhteisen pöydän ”Beer House” olutravintolan terassilta. Kävelymatka sinne kulki Venäjän lähetystön edestä, jossa Tallinnan kaupunki oli ottanut lähetystöltä koko kadun CD-autojen parkkipaikat pois. Niiden tilalla oli nyt aidat joihin oli kiinnitetty Ukrainan sotaa vastustavia julisteita ym, kuten verisiä nalleja. Kaikkialla Tallinnassa näkyi sotaa vastustavia julisteita ja kylttejä, sekä Ukrainan lippuja.

Illallisen jälkeen istuttiin iltaa vielä Scotland Yard Pubissa ja jatkoja Orbiitilla satamassa.

2022-06-16 Rummu

Reijo järjesteli meille hienosti päiväkeikan Rummun louhokselle. Vuokrattiin pari pakettiautoa ja Reijo oli tulossa omalla pakullaan ja otti mukaan hinauksessa oman pienen kumiveneensä. Aamulla pakattiin riittävä määrä sukelluskamaa kaikkiin autoihin ja kaikki mahtui hyvin mukaan. Matkalla Rummuun pysähdyttiin vielä Rõõmu Kaubamajassa hankkimassa evästä grilliin ja juotavaa. Ajomatka Tallinnasta Rummuun on noin tunti. Ilmaiseksi louhoslammelle pääsee itäpään rannasta, jossa on pieni parkkipaikka ja retkipöytä aivan rannalla. Mutta siitä kohtaa on pitkä matka monille kiinnostaville kohteille, joten Reijon kumivene oli tarpeen.

Toinen vaihtoehto sukeltaa Rummussa olisi käyttää Barrakuuda Sukeldumisklubin tukikohtaa, joka sijaitsee parhaalla paikalla, ja siellä on hyvä terassi ja laituri sukeltajan tikkaineen, WC ynnä paljon palveluita tarjolla. Siitä tosin pitää maksaa 20 EUR/henkilö. Nyt päätettiin mennä näin omatoimisesti kun Reijo onnistui järjestämään meille kuljetukset ja erittäin ystävällisesti tuli vielä ajamaan kumivenettään lammelle.

Lammen rannalla oltiin vähän ennen klo 11, ja mä ja Mikko oltiin sukellusvanhintiimi. Rummussa oli erittäin lämmin ja aurinkoinen mutta tuulinen keli. Muuten olisi ollut polttavan kuumaa, mutta tuuli viilensi sopivasti. Mitään laituria ei tässä ollut, mutta kiveä oli louhittu niin, että rannasta vei ikään kuin kiviportaat veteen. Reijon kumiveneellä pääsi 2-3 sukeltajaa kerrallaan länsipäähän.

Kuuma ryhmä pääsi veteen 11:31, mä ja Mikko 12:41 kumiveneen kyydistä kun useimmat tekivät 90 min sukelluksia. Sukellusten välillä grillattiin ja syötiin eväitä ja sitten tehtiin vielä toinenkin sukellus. Sitten pakattiin kamat takaisin autoihin ja ajettiin takaisin Orbiitille, ja kamat taas autoista Orbiitille. Olihan siinä roudaamista, joten aikaa tällaiseen keikkaan menee kyllä koko päivä. Mutta oli se oikein hieno keikka ja hyvä idea. Periaatteessa Rummussa voisi käydä Helsingistäkin asti Tallinnan lautalla yhden päivän ja kahden sukelluksen retkellä.

Orbiitilla syötiin illallista ja käytiin saunassa. Sääennuste näytti taas vähän huonolta, ehkä huomenna olisi vielä kohtuullinen keli sukeltaa, mutta sen jälkeen ehkä ei.

2022-06-17 Naissaari

Ennusteen mukaan oli mahdollista sukeltaa vielä tämä päivä, mutta lauantaina olisi tuuli aika rajusti yltymässä Viron puolelle. Ennusteen perusteella näytti siltä että olisi syytä tehdä Suomenlahden ylitys jo aikaisin lauantaina ja palata Suomen puolelle. Matkan varrella voisi sukeltaa pari hylkyä keskellä Suomenlahtea ja sitten jäädä Porkkalaan yöksi.

Niin lähdettiin aamulla Lennusadamasta kohti aamupäivän ekaa kohdetta Meemen hylkyä joka on 45 metrissä. Memellä aloitettiin sukeltaminen vähän ennen klo 10, ja keli oli vielä ihan hyvä. Sitten lounasta ja seuraava kohde oli Bundsberg melkein 40 metriä syvällä. Bundsbergillä sukeltaminen aloitettiin klo 15 aikaan. Sen jälkeen Orbiit ajettiin Naissaaren satamaan jonne jäätiin yöksi.

Naissaaren sataman baari olisi virallisesti mennyt kiinni jo klo 20, mutta yllättäen meidän porukan ilmaantuessa terassille, omistaja päätti jatkaa tarjoilua melko pitkään. Itse lähdin pienellä porukalla tekemään pientä saarikierrosta.

2022-06-18 Porkkalaan

Orbiit lähti Naissaaresta hyvin aikaisin aamulla ylittämään Suomenlahtea ja tarkoitus oli sukeltaa Gordyin hylyllä, joka on keskellä lahtea kansainvälisillä vesillä ja noin 50 metrin syvyydessä. Gordyin päälle saavuttiin vähän ennen klo 9 ja aloitettiin sukeltamaan siellä heti.

Itse sukelsin Mikon ja Teemun kanssa, meidän edelle ehti Sami ja Marko. Veteen mentiin turhan hätäisesti joten alkubriiffaus jäi välistä. Olisi nimittäin pitänyt tietää että hylky saattaisi olla pohjoiseen shottinarusta. Nyt kävin niin että kun mentiin narua alas, niin hylkyä ei näkynyt ja pohjalla oli melko heikko näkyvyys. Tehtiin 50 metrissä kehäetsintää Samin riilinarun perässä, kunnes meidän tiimi luovutti ja palattiin nousukäydelle vähän ylemmäs odottamaan hylyn mahdollista löytymistä. Ei sitä hylkyä kuitenkaan löytynyt ja palattiin kaikki pinnalle. Lopulta viimeisenä veteen menneet Riku I ja Mikko M olivat sen hylyn löytäneet puolikkaan riilin päässä nousuköydeltä. Keli oli nousemassa ja satoi, mutta oli vielä siedettävä sukeltaa Orbiitilta.

Jatkettiin matkaa lähemmäs Porkkalanniemeä ja tarkoitus oli nyt sukeltaa Klaus Oldendorffin hylkyä. Keli oli edelleen nousemassa. Klasulle päästiin vähän ennen klo 14 ja päätettiin että koko porukka menee kerralla veteen ja samantien narua alas. Sami ja Emma ensimmäisenä alas ja Mikon kanssa mentiin heti perään. Taaskaan ei näkynyt hylkyä narun päässä, joten tehtiin kehäetsintää yli 40 metrissä. Tällä kertaa luovutettiin vasta 20 min kun dekoja oli kertynyt riittävästi ja palailtiin pintaa kohti. Kukaan ei löytänyt hylylle. Pekka ihmetteli miten ei muka hylkyä löytynyt kun se näkyi Orbiitin kaiussa alla koko ajan aivan selvästi. Olisi ollut pohjoiseen shotista. Taas oli briiffaus jäänyt, kun mentiin veteen niin nopeasti.

Tämän jälkeen ajettiin Orbiit Porkkalan hylkypuistolle suojaisaan lahteen yöksi.

Sääennusteen mukaan koko sunnuntai olisi niin kova tuuli ja aallokko, että missään ulkomerellä ei voisi turvallisesti sukeltaa. Niin päätettiin että tehdään reissun viimeinen dyykki aamulla Hylkypuistossa ja palataan sitten Herttoniemeen iltapäiväksi.

Illalla Mattias tarjosi kaikille kuoharit sukellusvenepäivän kunniaksi ja sitten vietettiin iltaa yhdessä.

2022-06-19 Herttoniemeen

Aamulla sitten sukellettiin Hylkypuiston hienot hylyt, joista syvin on melkein 20 metrissä. Lahdessa ei ollut ihan kaikkein huonoin mahdollinen näkyvyys, mutta vesi olikin jo aika lämmintä.

Orbiit ajoi sisäväylää kohti Herttoniemeä jonne saavuimme klo 15 aikaan. Matkalla pakkailtiin jo tavaroita ja valmistauduttiin kamojen purkuun. Keli ei kyllä näyttänyt ihan niin hurjalta kuin ennuste oli, mutta olihan siellä ulompana jonkunmoinen tuuli.

Kun tultiin niin paljon suunniteltua aikaisemmin takaisin, niin Minna ei päässyt hakemaan. Mutta sainkin sitten kamoineni Matilta kyydin Nousukeskuksen kautta kotiin. Orbiit saatiin parissa tunnissa tyhjennettyä kamoista ja sitten muistettiin ottaa ryhmäkuvat.

Kaikkiaan matkalla tehtiin 16 sukellusta, joista 2 Rummussa ja kahta hylkyä ei löydetty. Kaikki sukellukset sujuivat kaikilta hyvin eikä mitään ikävää tapahtunut. Itse tein ihan kaikki tarjolla olleet sukellukset. Useimmat kohteet olivat minulle uusia ja kiinnostavia hylkyjä sukeltaa. Muutaman kerran näkyvyys oli aika heikko, mutta sitten oli paljon parempaakin.

Kategoriat: matkat