Kesälomalla sukelsimme Minnan kanssa Thaimaan lämpimissä ja kirkkaissa vesissä, mutta nyt koitti paluu arkeen…

Königin Luise

Keskiviikkona 7.8.2013 tuli taas aloitettua Suomisukelleus ja tehtyä vaihteeksi dyykki Suomen viileämmissä vesissä. Kävimme sukellusseura Kuplan porukoilla Hinkki-veneellä Königin Luisen hylyllä. Hylky on Saksalainen II-maailmansodan aikainen sota-alus ja se upposi sodan aikana ajettuaan miinaan. Hylky on sukelluskiellossa, ja sinne saa mennä vain sotamuseon erikoisluvalla, joka Kuplassa yleensä anotaan hyvissä ajoin kesäksi kaikille kiinostuneille. Itse olin siellä ensimmäistä kertaa, koska vasta sain keväällä Trimix-koulutuksen.

Hylky on syvyysalueella 40 ~ 50 metriä, joten Kuplan käytäntöjen mukaan sinne pitää sukeltaa trimixillä, ja kyseesä on dekompressiosukellus.  Parit ja kaasut on sovittava etukäteen.

Sovin etukäteen että sukellamme Tommin ja Cemon kanssa tiiminä ja valitsimme pohjakaasuksi 21/35 Trimiksin ja yhden dekokaasun EAN50. Trimix 21/35 sopii käytettäväksi syvyysalueella 31 ~ 49 metriä. Koska siinä on 35% Heliumia, sen typen osapaine vastaa 49 metrissä samaa kuin paineilmalla sukeltaisi 23 metrissä, eli typpinarkoosin ei pitäisi olla ongelma, ja lisäksi kaasu on kevyttä ja helppoa hengittää syvällä, toisin kuin paineilma. Happipitoisuus on sama kuin paineilmassa, joten maksimikäyttösyvyys (MOD) on sama kuin ilmalla, eli 54 metriä, happen osapaineella 1,4.

Laitoin siis 2×12/200 selkäpulloini  21/35 soossia jo edellisenä viikonloppuna. Pullot olivat täytettynä ilmalla ennestään, joten jouduin bliidaamaan pullot tyhjksi ensin. Seos 21/35 syntyy laskemalla ensin tyhjiin pulloihin 70 bar heliumia, ja sitten 19 bar happea ja lopuksi täytetään ilmalla. Vaihtoehtoisesti heliumin päälle voisi täyttää CFM:llä 32% Nitroksia, mutta Kammion pääkomoura oli rikki ja CFM-systeemin käyttö vähän niin ja näin.

Dekot päätettiin tehdä EAN50:llä, jota minulla olikin jo valmiiksi 7 litran dekokannussa 170 baria, tarkkaan ottaen pullossa oli 48% happea. Tämän kaasun maksimikäyttösyvyys (MOD) on 21 metriä, happen osapaineella 1,6. Dekoissa voidaan käyttää tätä hiukan korkeampaa happen osapainetta. Nousussa vaihdetaan siis 21 metrissä trimiksi dekokaasulle, ja pidetään pieni pysähdys tässä ns. happi-ikkunassa.

Koska selkäpulloissa oli trimiksiä, niin laitoin pakettiin Argon-pullon pukukaasuksi. Heliumia sisältävä kaasu kuivapuvussa ei pidä lämpimänä.

Sukellettiin sitten seuraavalla suunnitelmalla:

  • laskeutumiseen noin 3 ~ 4 min
  • 27 min sukellusajalla nousuun 9 m/min
  • kaasunvaihto 21 metrissä,  3 min. pysähdys, tästä nousu 6 m/min
  • dekopysähdykset 2 min: 18 m, 15 m, 12 m
  • 9 m 4 min,
  • 6 m 15 min,
  • nousu hitaasti 3 metriin
  • tämän jälkeen 1 m/min hitaasti pinnalle,
  • yhteensä 70 min sukellusaika.

Suunnitelma oli saada vene liikkeelle 17:00, josta myöhästyimme vain muutaman minuutin. Merimatka oli Hinkillä jonkun verran pomppuinen ja hiukan tihutti vettä taivalta. Hylylle päästiin noin klo 18:00, ja yllättäen sekä poikkeuksellisesti hylky oli poijutettu, joten sitä ei tarvinnut ihmeemmin etsiä eikä naarata.

Minä, Tommi ja Cemo menimme ensimmäisenä veteen. Cemo onnistui puhkaisemaan Loitokarin hanskaan reiän, joka aiheutti lähtöön pienen viiveen, mutta veneestä löytyi onneksi jeasria, jolla hanska onnistuneesti paikattiin.

Poijunaru vei 43 metriin kaiteelle. Jo 20 metrin jälkeen oli pimeää ja pohjalla aivan säkkipimeää, Noin 20 metrissä vesi myös kylmeni rajusti, kun pinnalla vesi oli noin 15 asetta, niin pohjalla näytti olevan 4 astetta. Pohjalla oli melko heikko näkyvyys, parisen metriä, joten Tommi laittoi kelan kiinni nousuköyden viereen ja teimme ohjausnarun varassa kolmeen eri suuntaan kierrokset. Näkyvyys oli niin heikko että oli vaikea hahmottaa hylyn rakennetta kun siellä ensi kertaa kävi. Tommi onneksi tunsi hylyn ennestään. Näimme tykit, ja kannelle maalatusta isosta hakarististä osan. Sukellus meni ongelmitta ja sunnitelman mukaan. Maksimisyvyydeksi tuli 45.1 m, keskisyvyys 22, 4 m, sukellusaika 70 min, alttiina 27 min, Trimiksiä kului tasan 100 bar eli 2400 litraa ja dekokaasua 130 bar eli 910 litraa, yhteensä kaasuja 3310 litraa. Pinta-ilmankulutus (SAC) noin 14,8 litraa/min.

Profiili:

https://en.divelogs.de/dive/680281

Mukana oli pieni Canon Ixus 989 VA-koteloossa, mutta sillä tuli otettua vain parit kuvat pinnalta. Pohjalla ei ollut järkeä edes yrittää kuvausta, sen verran puuroa oli vesi ja kaikki keskittyminen piti varata sukeltamiseen.

Paluumatkalle päästiin vasta auringonlaskun aikaan, mutta pääsimme kohtuullisella valolla Kaivopusitoon asti tankkaamaan. Viimeisellä pätkällä Otaniemeen alkoi salamoida ja vettä tuli taivaalta kaatamalla.

Kategoriat: keskenKupla