Bandasaarten historiasta kirjoitin edellisessä tämän sarjan artikkelissa, tässä kerron sukeltamisesta Bandasaarilla. Alla kartta Bandasaarista, saaret näkyvät matkareittimme kartan alareunassa.
Saavuimme Bandsaariin kuuluvalle Pulau Runille aamuyöstä sunnuntaina 13.3.2011. MSY Seahorse oli ajanut yötä myöten allokossa Nusa Lautista.
Bandasaaria ympäröi kilometrien syvyinen meri, joka virtaa jatkuvasti. Itse Bandasaarilla ja Bandamerta ympäröivillä maa-alueilla on varsin vähän asutusta, teollisuutta tai maanviljelyä. Vesi on siten äärimmäisen kirkasta ja puhtainta mahdollista merivettä. Sukellusnäkyvyydet ovat huippuluokkaa. Saaret ovat myös kymmenien kilometrien säteellä ainoita lähelle pintaa nousevia osia muuten kilometrien syvyisestä merenpohjasta, joten ainoastaan siellä voivat korallit kasvaa, ja korallien ekosysteemit toimia. Tämä tuo paikalle myös kaikki muut merenelävät pitkien matkojen takaa. Tämä kaikki yhdessä merkitsee sitä, että saaria ympäröivät koralliriutat kasvavat poikkeuksellisen runsaina ja monimuotoisina sekä sitä että kalaa kasvaa poikkeuksellisen runsaasti. Kaukainen sijainti ja hankala pääsy takaavat merenalaiselle ympäristölle rauhan, joten ne harvalukuiset sukeltajat jotka pääsevät sitä näkemään voivat kokea jotain todella ainutlaatuista.
Run ja Ai saarten reunat ovat klassisia seinämäsukelluksia virran viemänä. Aivan lähellä rantaa oli joissakin kohdissa matalampia tasanteita, mutta muuten saarten rinteet putosivat silmänkantamattoman syvälle. 30 metristä näki aivan selvästi pinnalle, joten todennäköisesti alaspäin näki rinnettä lähemmäs 100 metrin syvyyteen asti. Erityisen paljon näki viuhkakoralleja ja valtavan kokoisia tynnyrisieniä. Joissakin kohdin seinämään oli tunnelimaisia koloja, joihin saattoi pysähtyä hetkeksi suojaan merivirralta. Kalat olivat melko arkoja, ja pakenivat sukeltajia.
2011-03-13 D0355 Banda, Pulau Run, North
13.3. aamusta sukelsimme ensin Pulau Run saaren pohjoispuolella (sijainti 4.32.25 S, 129.40.30 E), jossa jyrkkä seinämä, joka putosi 5 metrin tasanteelta syvyyksiin, aloitimme 20 metristä ja lopulta nousimme tasanteelle. Kuvasin Sigma 17-70mm linssillä ja lyhyillä varsilla. Hieno seinämä ja paljon kovaa ja pehmeää korallia sekä pienempää kalaa.
Yritin kuvailla mm. ohessa näkyviä jättimäisiä tynnyrisieniä siten että aurinko näkyy taustalla ja salamat valaisevat sienen vastavaloon, ja vielä niin että jonkun sukeltajan silhuetti näkyy. Tämä oli aika haasteellinen harjoitus mutta sain mielestäni aika hyviä otoksia aikaan.
Täällä näki jättimäisiä viuhkakoralleja, joskin myöhemmin näimme vielä isompia ja enemmän. Punaiselta Mereltä isot viuhkakorallit ovat turistikohteilta lähes hävinneet, koska ne ovat herkkiä hajoamaan ja kestää lähes sata vuotta ennenkuin viuhkasta kasvaa iso.
2011-03-13 D0356 Banda, Pulau Run, South
Päivän seuraava sukellus oli Run saaren eteläpuolelle. Vaihdoin kameraan makrolinssin. Vedimme etelänpuoleista seinämää, riutta oikealla puolen. Virta oli varsin voimakas ja vain muutamiin kohtiin pystyi pysähtymään kunnolla. Makron käyttö oli hankalaa, mutta sain kaikenlaisia otoksia kumminkin. Lopussa pääsimme tasanteelle 5 metriin, jossa ei juuri virrannut ja palasimme toiseen suuntaan. Hieno seinämän tämäkin, mutta ei mitään erikoista näkynyt. Sijainti 4.34.7, 129.40.9.
Linkki kaikkiin kuviin sukellukselta 6/356 .
2011-03-13 D0357 Banda, Pulau Ai
Iltapäivällä sukelsimme Pulau Ai sarella taas yhden jyrkän seinämän. Nyt kuvasin Tokina 10-17mm kalansilmän, ja lisäsin erikoispitkät tupla-salamavarret. Tässä ei ollut juurikaan virtaa, mutta seinämä oli täynnä hiekkaa eikä niin huippu. Siellä oli paljon isoja viuhkakoralleja. sijainti 4.30.56, 129.45.42.
Linkki sukellus numero 7/357:n kaikkiin kuviin.
Päiväsukellusten jälkeen laiva ajoi Banda Api tulivuoren ohi ja ankkuriin Banda Neiran lahdelle. Kävimme nopealla visiitillä Banada Neiran kylässä ja sen jälkeen yösukellus. Banda Neiralla oli matkapuhelintukiasema ja tekstareita saatti lähettää ja ottaa vastaan. Pääsääntöisesti matkapuhelimella ei saanut reissun aikana kenttää.
2011-03-13 D0358 Banda Neira lava-flow
Banda Api saaren 640 m korkea tulivuori purkaantui viimeksi 1988, mutta sen jähmettyneessä laavavirrassa kasvaa jo nyt runsaasti kovia koralleja. Tätä pidetään hämmästyttävän nopeana toipumisena, sillä yleensä on kuviteltu että korallikasvun palautuminen kestää paljon kauemmin. Sukelsimme yösukelluksen merenalaisen laavavirran päällä ja siellä todellakin oli varsin runsaasti korallia ja elämää. Nämä olivat tosin melko karun ja vaatimattoman näköisiä alueen muihin riuttoihin nähden, mutta Thaimaassa näkee helposti karumpaakin. Otin tälle yösukellukselle pokkarikamerani Canon Ixuksen mukaan, ja saapa silläkin ihan kelvollisia kuvia.
Linkki sukellus numero 8/358 kaikkiin kuviin.
2011-03-14 D0359 Banda Besar, Fallen Tree
Seuraavana päivänä 14.3. laiva ajoi Banda Besarille.
Banda Besaria kiertää valliriutta, jonka seinämässä on meren alla 20…30 metrin syvyydessä huikean hieno läpi uitava tunneli, jonka seinämät ovat täynnä upeita koralleja. Tämän sukelsimme heti aamusta, ja tunneli oli aivan mielettömän hieno, sukelsin sen kaksi kertaa edes takaisin.
Linkki sukellus numero 9/359 kaikkiin kuviin.
2011-03-14 D0360 Banda Besar, Batu Kapal
Aamun seuraava sukelluskohde Batu Kapal, eli veneenmuotoinen kivi oli jonkun matkan päässä pääsaarilta, ja sieltä löytyi meren alta useita pinaakkeleita, joiden ympärillä oli valtaisia kalaparvia ja seinämät täynnä kaikkea mahdollista. Merivirta oli melko kova, ja pinaakkeleiden kiertäminen kävi urheilusta. Petollisen hyvän näkyvyyden takia moni pudottautui vahingossa turhankin syvälle ja sukellustietekoneet piipittivät alussa ankarasti. 32% Nitroksilla ei pitäisi mennä syvemmälle kuin 34 metriä, mutta pohja oli jossain 60 metrissä ja näytti aivan kuin se olisi käden ulottuvilla.
Linkki sukellus numero 10/360 kaikkiin kuviin.
2011-03-14 D0361 Banda, Pulau Hatta
Päivän lopuksi Pulau Hattalla oli ”reikä seinässä”, eli riutan läpi syntynyt iso aukko jonka läpi voi sukeltaa seinämälle, jolla kasvaa jättimäisiä viuhkakoralleja joka paikassa. Täällä oli häiriöksi asti pieniä Toby-kaloja (Canthigaster papua), niitä oli varmasti ziljoona. Nämä vaan olivat niin pieniä ja nopealiikkeisiä, että niiden valokuvaaminen osoittautui järjettömän vaikeaksi – vaikka niitä oli koko ajan ziljoonia ympärillä.
Linkki sukellus numero 11/361 kaikkiin kuviin.
Banda Neira
Todennäköisesti Bandasaarilla voisi kyllästymättä sukeltaa viikon tai kaksi. Siellä olikin 1990-luvun alussa pientä turismin alkua, ja Banda Neiran kylässä on ollut joskus toimiva sukelluskeskuskin. 1990-luvun lopulla puhjenneet levottomuudet ja väkivalta Molukkien alueen muslimien ja kristittyjen välillä on lopettanut turismin alueella ja useimpien maiden ulkoministeriöt eivät edelleenkään suosittele matkustamista näille alueille. Meidän vierailumme Banda Neiran kylässä sujui kuitenkin täysin rauhallisesti ja ystävällisessä hengessä.
Bandasaarilta matkamme jatkui kohti Pulau Koonille.