Suoritin ensimmäisen sukelluskurssini loppukevällä 2006 ja sain PADI OWD eli “Open Water Diver” luokituksen 11.06.2006. OWD luokitus antaa valmiudet tehdä avovesisukelluksia paineilmalaitteilla enintään 18 metrin syvyyteen.


PADI eli “Professional Association of Diving Instructors” on USA:ssa 1966 perustettu organisaatio, joka on nykyään laajentunut kaikkialle maailmaan. PADI on kehittänyt kaupallisella pohjalla toimivan sukellusopetus- ja sukeltajien luokitusjärjestelmän, joka on maailman laajimmin levinnyt. Lähes kaikki kaupalliset sukelluskeskukset maailmalla tarjoavat kaupallisesti PADI-kursseja, joilla on mahdollista suorittaa eritasoisia sukellusluokituksia aina ammatilaisopettajaksi asti.

Vaihtoehtona kaupalliselle tarjonnalle on Suomessa hyvin yleinen ja epäkaupalliseksi luonnehdittava CMAS-luokitus- ja koulutusjärjestelmä, jota Suomen Sukeltajaliitto ja sen alaiset sukellusseurat käyttävät. Itse suoritinkin sitten edistyneempiä kursseja myöhemmin CMAS-järjestelmän mukaan omassa sukellusseurassa.
Osallistuminen sukelluskursille oli jonkinlainen päähänpisto, josta sain kimmokkeen silloisen työantajan HR:n järjestämästä laitesukelluskokeilusta Leppävaaran uimahallissa keväällä 2006. Sukelluskokeilun järjesti Sukelluskoulu Dyykki.com Leppävaarassa ja kokeilijoita houkuteltiin mukaan OWD-kursseille, jollaiselle sitten ilmoittauduinkin. Dyykki.com on sittemmin lopettanut toimintansa.

OWD-kurssiin kuului kirjasta ja DVD-levyiltä opeteltavaa teoriaa ja siitä lopputentti. Sitten oli kahtena viikonloppuna neljänä päivänä 5 tuntia allasharjoituksia, joita teimme Leppävaaran uima-altaalla. Lopuksi oli 4 kpl avovesisukelluksia, jotka suoritimme yhtenä viikonloppuna 10. ja 11.6.2006 Ojamon kaivoslammessa. Sitten olimmekin koko kurssi luokiteltuja sukeltajia ja saimme diplomit ja väliaikaiset kortit. Postissa tuli pari viikkoa myöhemmin muovinen luottokortin näköinen PADI OWD-kortti, jolla sitten pääsee kaikkialla sukeltamaan. Kaikkiaan kurssi sujui ihan kivasti, joskin aika vähän siihen kuuluu käytännön harjoittelua ja valmiudet toimia sukelluksilla ovat pelkän kurssin jälkeen hyvin heikot. Kurssin jälkeen on ehdottomasti harjoiteltava paljon, vain sukeltamalla oppii sukeltamaan.
Toinen suosittu vaihtoehto suorittaa PADI OWD-kurssi on ns. siirtopaperikurssi. Silloin Suomessa suoritetaan vain teoriat ja allasharjoitukset mutta avovesiharjoitukset voi tehdä jossakin muualla, vaikka tropiikin lämpimissä vesissä, kuten Thaimassa, Punaisella Merellä tms. Tällöin välttää Suomen kylmissä vesissä sukeltamisen, jos sellainen ei innosta, mutta säästää aikaa lomakohtessa kun suuri osa kurssista on jo valmiiksi tehty pois alta. PADI OWD:n voi myös suorittaa kokonaan ulkomailla, kuten vaimoni Minna teki 2010.

Kurssia varten oli hankittava omat sukelluksen perusvälineet, eli räpylät, maski, snorkkeli. Ja koska kurssi suoritettiin Suomessa, räplyöiden oli oltava mallia avokantaiset, jolloin pitää myös hankkia omat neopreenitossut. Etelän lämpimissä vesissä pärjäisi umpikantaräpylöillä ja paljain jaloin. Snorkkeli kuuluu pakkollisena PADI OWD:n suoritukseen, mutta laitesukelluksessa snorkkelista on omasta mielestä ainoastaan haittaa. Kurssin puolesta saimme märkäpuvut, painovyöt, ja paineilmalaitteet (pullo, regulaattori, mittarit) lainaan. Itse OWD kurssi maksoi vuonna 2006 Dyykki.comilla 300 €.


 

Kategoriat: kurssitSuomi