Cozumel 9.12.2012
Tank-Ha on ainoa sukelluskeskus Playa Del Carmenissa, jolla on luvat järjestää suoria venesukellusretkiä 20 km leveän salmen vastarannalla sijaitsevan Cozumelin saaren edustalle. Tämän vuoksi alunperin valitsin Tank Han. Muut sukelluskeskukset järjestävät Cozumelin retkiä vain siten että Cozumeliin mennään isolla lautalla ja sitten ajaen siellä venerantaan. Lauttamatka kaikkine kuljetuksineen kestää monta tuntia per suunta, joten koko retkeen menee koko päivä aamusta myöhään iltaan asti. Tank Han vene lähti suoraan Playa Del Carmenin hiekkarannalta klo 9 ja ensimmäiselle sukellukselle Cozumelin puolella päästiin jo klo 10. Toinen sukellus alkoi puoliltapäivin ja takaisin Playa Del Carmenin rantaan pääsimme klo 14.
Cozumelin ja Playa Del Carmenin välinen salmi on syvimmillään 600 metriä syvä ja sen läpi keskellä on hyvin voimakas virtaus ja usein kova merenkäynti. Cozumelin rannan tuntumassa on taas tyynempää ja saaren rannasta putoaa alas syvyyksiin hieno ja melko hyväkuntoinen seinämäriutta. Playa Del Carmenin puolella riutat ovat paljon vaatimattomampi ja turismin takia vähän pilallakin ja kalaa paljon vähemmän. Cozumelin puolella näkee paljon enemmän lajeja kuin mantereen puolella, ja jos haluaa keskittyä pelkästään riuttasukeltamiseen, kannattaakin mennä suoraan Cozumeliin ja pysyä siellä. Aivan rannan tuntumassa on hiekkapohjainen tasanne jonka pohja on 10-15 metrissä. Eteläpäässä on paljon korallikekoja ja muodostelmia. Tasanteen reunalta alkaa 45-60 asteen kulmassa laskeutuva jyrkänne, joka on kokonaan korallien peitossa. Siellä sitä kutsutaan seinämäksi, mutta esim. Punaisella Merellä seinämät ovat pystysuoria ja tällaista kutsuttaisiin rinteeksi.
Otin tietenkin mukaan ison kamerani, joka herätti veneessä suurta huomiota. Ilmeisesti sielläpäin ei usein nähdä sellaisia isoja kamerasettejä. Ensimmäisellä sukelluksella kamera alkoi epäonnekseni reistailemaan tavalla jota se ei ole koskaan ennen tehnyt. Jossain 20 metrissä kameran käyttöliittymä jumittui aivan totaalisesti eikä kamera suostunut ottamaan yhtään kuvia. Aikani rämppäämällä säätönappuloita, huomasin että se suoistuu ottamaan kuvia automaattitilassa, mutta missään käsisäätötilassa ei. Tämä viittasi siihen että joku vedenalaiskotelon nappula oli paineen takia jumissa. Niinpä yritiin sitten ottaa automaattivalotuksella kuvia, mutta valitettavasti noissa valaistusolosuhteissa automaatti valottaa aika tavalla pieleen, joten suuri osa kuvista oli melko kehnoja. Turvapysähdyksen aikana 5 metrissä kamera alkoi taas toimia normaalisti. Tällä sukelluksella menimme isossa ryhmässä ja lopetimme kun ensimmäisellä ryhmästä alkoi ilma käymään vähiin.
Pinnalle päästyä yritin saada selville mikä kameraan oli tullut, mutta en keksinyt mitään varmaa syytä. Kamera ei ole koskaan sen jälkeen tehnyt samaa temppua uudestaan, enkä ole vieläkään keksinyt minkä nappulan jumittuminen saisi moisen vikatilanteen aikaan.
Toisella sukelluksella kamera toimi täysin normaalisti. Valitettavasti tämä pohjoisemmassa sijainnut kohta riuttaa ei ollut yhtä hieno kuin ensimmäisellä sukelluksellä käyty eteläisempi osa. Pinta aika sukellusten välissä oli ollut alle tunnin ja ensimmäinen sukellus oli 24 metriin. Niinpä toisella sukelluksella loppui tietokoneen no-deco aika hyvin pian kun suurimman osan ajasta vedimme 20 metrissä, tankissa olisi ilma riittänyt paljon pitempäänkin sukellukseen.
Kaikkiaan Cozumelin reissu oli kuitenkin hieno kokemus ja ainakin nämä riutat kannattaa käydä katsomassa jos noille nurkille eksyy. Sanoisin kuitenkin että pelkästään sukeltamisen takia ei tänne kannta tulla. Esim. Egyptin Punainen Meri on paljon parempi valinta siihen. Toisaalta Egyptiin ei kannata mennä muuta kuin sukeltamaan kun taas Meksiossa voi tehdä ja nähdä kaikkea muutakin.
Tank Han Cozumelin retki oli hyvin järjestetty ja oppaat vaikuttivat päteviltä ja katsoivat tarkkaan asiakkaiden perään.