Kesän 2020 lopulla sukellusseurani Kupla onnistui tekemään pitkä viikonlopun sukellusmatkan Hiidenmaalle 19-23.8.2020 , jonne tietenkin oli pakko päästä mukaan, kun koronapandemia oli estänyt kaikenlaisen matkustelun. Tilanne oli elokuussa sopivasti parantunut niin, että matka lopulta onnistui, vaikka koko ajan oli pelkona että mitä tahansa voi tapahtua. Matkaa oli suunniteltu jo edellisestä vuodesta lähtien ja osallistujat olivat koossa jo alkuvuodesta.

Viron päässä järjestelyt hoiti Sander Kiviselg ja Barrakuuda sukeldumisklubi.

kamera TG-6 ja videovalot

Valokuvat

Vedenalaiskuvat kuvattu Olympus TG-6 kameralla ja videovaloilla. Pintakuvat Samsung Galaxy A70:

https://photos.leiman.fi/2020-hiidenmaa

Matkan aikataulu

Meno

  • ke 19.8.2020 klo 13:30 Helsinki -> Tallinna 15:30, Star
  • 17:30 – 18:45 lautta Hiidenmaalle
  • 18:45-19:15 Randmäe Puhketalu

Majoitus: Randmäe Puhketalu, ke-su

Sukelluspäivät: to, pe, la, su-ap

Paluu:

  • su 23.8.2020 
  • 14:30 – 15:45 lautta pois Hiidenmaalta
  • klo 16-18 ajo Tallinnaan
  • klo 19:30 Tallinna -> Helsinki, Megastar
  • 21:30 perillä Helsingissä

Matkakertomus

18.8.2020 pakkaus

Jokainen sukellusreissu alkaa kamojen pakkaamisella. Lisäksi kun tällaiselle reissulle ottaa omat pullot, niin nekin pitää täyttää. Nyt mukaan oli tulossa D12 tankit, joissa oli vielä trimiksin jämät edelliseltä sukellukselta Klaus Oldendorffin hylylle. Toppasin nitroksilla ja sain hauskan 26/18 seoksen. Ajattelin että paras ottaa vähän isommat pullot kuin D10 varmuuden vuoksi. Dekopulloja en ottanut.

Kamerakalustona nyt Olympus TG-6, AOI UWL-4 laajakulmalinssi. BGNing kahva, molemmin puolin Nanight 4000 lumen videovalot joissa 2 kpl BGNing 8″ hiilikuituiset kellukevarret. Päävalo Nanight T2. 6 kg painoja. Kuivapuku 905.

19.8.2020 keskiviikko, menomatka

Randmae puhketalu

Lähdin Hiidenmaalle omalla autolla ja kyytiin tuli Leppis. Kun ottaa mukaan kahden sukeltajan kaikki kamat, niin farmarinautoon ne mahtuvat juuri ja juuri. Matkalle lähdettiin 19.8.2020 Länsisatamasta ja ajoin auton 13:30 lähtevään Tallink Stariin. Olimme varanneet omalle porukalle pöydän lounasta varten ja saimmekin oman kabinetin ruokasalin perältä, jossa viihdyimme keskenämme loppumatkan. Laivalla oli tosi vähän porukkaa ja koronan takia Tallinnan lautoilla ei alkukesästä saanut matkustaa muuten kuin painavista syistä. Nyt näytti tilanne vähän helpottaneen ja matkustus onnistui taas vaihteeksi. Ostin laivalta dekokaljat ja tuulipullot mukaan.

Kun Tallink Start saapui Tallinnan satamaan 15:30, niin painoin kaasun pohjaan ja ajettiin kohti Rohkulaa niin lujaa kuin uskalsi ajaa. Tarkoitus oli ehtiä 17:30 lähtevään lauttaan, johoin meillä oli varaus. AIvan viime tingassa päästiin ajamaan lauttaan sisään ja portti menikin meidän perässä saman tien kiinni. Osa retkikunnasta ei siihen ehtinyt ja jäivät odottamaan seuraavaa lauttaa.

puuvene, torstain tukialus

Pysähdyttiin matkalla Kärldlan Selveriin ostamaan vielä viimeisiä eväitä, sillä ekana iltana meille ei ollut ruokaa tarjolla.

Majoitus meillä oli edellisen reissun tapaan Randmäe Puhketalu aivan Hiidenmaan pohjoispäässä ja sinne saavuttiin 19:30. Leppiksen kanssa valittiin huoneet ja purettiin kamat autosta. Kun koko porukka oli viimein saapunut, niin Sander piti meille briiffauksen.

Porukka jaettiin kahteen tiimiin, koska meillä oli kaksi venettä käytössä: Sanderin RIB, ja paikalliselta vuokrattu perinnevene. Omaan timiin kuuluivat: minä, Leppis, Eero, Ulla, Keni, Juha, Jankkuir, Kyrö, Hepsu. Toisessa tiimissä olivat: Jari, Olli, Tomi, Tero, Pekka, Kimmo, Alpi, Vode.

20.8.2020 torstai, M-94 sukellusvene, ja tuntematon #42

M-94

Meidän tiimille tuli myöhempi lähtö klo 9 ja meidät vietiin Kalanan satamaan, jossa meitä odotti puuvene. Kalana on Hiidenmaan länsikärjessä, Ristnan niemimaalla. Toinen tiimi lähti jo klo 7:45 Sourn satamaan, ja heillä RIB-vene. Perjantaina vaihdettaisiin vuoroja.

Oikeasti päästiin lähtemään klo 9:30 ja saavuttiin Kalanaan kymmenen maissa. Meillä oli SUV ja minibussi, jossa peräkärryssä kaikki sukelluskamat. Lisäksi Jankkurin transportteri. Venettä kuskasivat Sander ja hänen kaverinsa Viron laivastosta.

Venematka kohti M-94 sukellusvenettä kesti melkein tunnin ja saavuimme kohteelle 11:30. Sanderi heitti shotin ja sukelsi perään kiinnittämään köyden hylkyyn joka makasi 17 m syvyydessä.

M-94 oli Malyutka luokan tyypin XII sukellusvene Neuvostoliiton laivastossa toisen maailmansodan aikana. Se laskettiin vesille 11.9.1939. Saksalainen sukellusvene U-140 upotti sen torpedolla. Sukellusvene upposi 60 asteen kulmassa matalaan veteen, joten 8 miestä onnistui pelastautumaan sieltä ja lähellä ollut M-98 onnistui pelastamaan henkiinjäännet. M-94:n hylky löytyi aivan äskettäin ja olimme ensimmäisiä sukeltajia siellä.

Sukelsimme Leppiksen kanssa hylyn monta kertaa ympäri ja siitä tuli nähdyksi kaikki. Hylyn päällä on vain 14 m joten se oli helppo sukeltaa. Näkyvyys oli kohtuullinen ja valoa paljon. Otinkin paljon kuvia ja videon. Kuvat: https://photos.leiman.fi/p52885259

M-94 video

Kun kaikki olivat sukeltaneet, niin palattiin satamaan klo 14, jossa meille oli tarjolla keittolounas. Pullot lastattiin peräkärryyn ja Sander lähti täyttämään niitä majapaikalle. Satamassa oli avoinna pieni kahvila. Lisäksi oli neuvostoaikaisen kalastusaluksen raato tuotu nähtävyydeksi ja sitä käytiin katsomassa. Lisäksi lähistöllä oli neuvostoaikaisen rannikkotykistöpatterin rauniot ja hieno hiekkaranta. Iltapäivä oli vähän sateinen, mutta iltaa kohden tuli aurigonpaiste. Merikeli oli aika leppoisa ja venematka mukava.

tuntematon #423

tuntematon #423

Sander palasi meidän täytettyjen pullojen kanssa 16:03, ja taas lähdettiin sukeltamaan. Nyt saavuttiin hylyn päälle klo 17:30. Hylky on äskettäin löytynyt mutta sitä ei ole kyetty tunnistamaan. Niin paljon on hylkyjä Hiidenmaan vesillä että kaikkia ei tunneta. Tämä on todennäköisesti ensimmäisen maailmansodan ajalta ja ollut siviilialus. Laiva on ollut metallirunkoinen ja siinä höyrykone. Hylky makaa heikkapohjalla 19 m syvyydessä ja on osittain hautautunut hiekkaan ja aika pahoin hajonnut. Mutta se on iso, yli 100 m pitkä.

Sukellettiin sitä Leppiksen kanssa 50 min ja nähtiin varmaan kaikki osat. Kuvia: https://photos.leiman.fi/p329167270

Kun oltiin sukellettu niin takaisin satamaan ja sitten autoilla majapaikalle, jossa meillä oli illallinen ja sauna.

21.8.2020 perjantai, Delphin, S/S Gullkrona

aurinkoinen perjantai

Nyt oli meidän ryhmä vuoro herätä aikaisin ja lähtö oli klo 7:45. Meidät vietiin kamoinemme Sorun satamaan, jossa lastasimme itsemme Kats-Raudpats RIB-veneeseen. Tällä pääsi paljon nopeammin kohteelle. Venettä kuskasi Sergei ja venemiehenä Simo. Nyt oli aurinkoinen ja lämmin keli, meri lähes tyyni. Olikin jo suorastaan tukalaa olla kuivapuku päällä, vaikka yläosan piti auki.

Ensimmäinen sukelluskohde oli hylky Delphin. Se on aivan äskettäin löytynyt ja on Saksan ensimmäisen maailmansodan laivaston alus. Alus katosi operaatio Albionin yhteydessä 14.10.1917, samaan aikaan kuin sisaralus Altair, jolla olemme aiemmin sukeltaneet.

Hylky makaa 27 m syvyydessä, mutta on osittain hautautunut hiekkaan. Peräosa on lähes kokonaan hiekan peitossa, mutta keulasta on suurin osa näkyvissä ja siellä on hieno keulatykki 20 m syvyydessä. Sergei pudotti shotin, ja se olikin näppäräsi laskeutunut suoraan keulatykin vierelle.

Delphin, keulatykki

Minä ja Leppis päästiin veteen viimeisinä. Mentiin lainia alas 20 metriin ja sitten kierrettiin hylky 2 kertaa. Koska se oli sen verran syvällä niin 32% nitikkallakin alkoi suoranousuaika loppumaan puolen tunnin jälkeen. Saatiin kuitenkin 44 min sukellusaika.

Sitten palattiin Sorun satamaan, jossa taas keittolounas, ja meidän pullot vietiin peräkärryllä täytettäväksi. Sorun satamassa oli jazz-festivaalit, ja pieni kauppa, baari ja hieno hiekkaranta.

S/S Gullkrona

Klo 15 tuotiin meidän pullot täytettyinä takaisin ja nyt lähdettiin päivän toiselle sukellukselle. Nyt oli vuorossa purjelaiva Gullkronan hylky, joka oli löytynyt äskettäin. Gullkrona oli 4-mastoinen Suomalainen kuunari, joka välirauhan aikana vuodenvaihteessa 1940/41 kävi hakemassa Saksasta rahtia. Kotimatkalla alus jäi Hiidenmaan edustalla 11.1.1941 jäiden saartamaksi. Paikalliset asukkaat onnistuivat pelastamaan miehistön ennenkuin jäät rusensivat aluksen rungon ja se upposi. Neuvostoliiton KGB kuulusteli miehistöä pitkään, ennenkuin he pääsivät palamaan kotimaahan keväällä 1941.

S/S Gullkrona

Venematkalla kohti Gullkronaa meri oli täysin tyyni. Hylky makaa hiekassa 17 m syvyydessä ja se on vajonnut syvälle hiekkaan. Laidat ovat noin metrin korkeudella hiekasta, kun tällaisen laivan köli on yli 10 m alempana. Laivan kansi on romahtanut ja ruumat täyttyneet hiekalla. Mastot ovat katkenneet sivuille. Laivan 2 peräankkuria ovat repeytyneet ja löytyvät 100 m päästä. Pohjalla oli aika hyvä näkyvyys ja kirkas auringonpaiste pinnalta. Leppiksen kanssa kierrettin hylky huolella ja käytiin katsomassa ne peräankkuritkin. Perällä oli myös laivakello tallella. Tehtiin 50 min sukellus. Kuvat: https://photos.leiman.fi/p324379562

Paluumatkalla alkoi tuuli ja allokko nousemaan. Sitten majapaikalle, illallinen ja sauna. Illalla Sander varoitteli meitä että tuuli on nousemassa niin pahaksi että merelle ei ehkä ole lauantaina asiaa.

22.8.2020 lauantai, tuulipäivä ja grillibileet

grilliherkkuja syömässä

Toinen ryhmä lähti aamulla yrittämään hyljesukellusta ja meidän ryhmä jäi odottamaan lounaaseen asti josko päästäisiin merelle. Mutta pian selvisi, että nyt oli keli liian paha. Tästä tulikin tuulipäivä.

Meidän ryhmä lähti sitten tutkimaan lähellä olevaa neuvostoaikaisen tykkipatteriton raunioita. Käytiin katsomassa tykkiasemia ja kiivettiin tulenjohtotormiin. Rauniot olivat kyllä aika huonossa kunnossa ja oli ehkä hiukan vaarallinen keikka.

Kun toinen ryhmä palasi, niin meidät vietiin katsomaan uutta Hiiunmaan museota.

Illalla oli perinteinen grillijuhla. Sander kokkaili meille erilaisia grilliherkkuja ja osa porukasta juhli myöhään. Itse menin jo klo 12 nukkumaan.

23.8.2020 sunnuntai, hylkeet ja kotimatka

Sunnuntaina aamulla oli merellä edelleen aika paha keli, mutta koillisen matalikolle oli ehkä mahdollista mennä katsomaan hylkeitä, koska siinä kohdassa ei ehkä ollut niin paha aallokko. Toinen vaihtoehto oli lähteä mantereen puolelle sukeltamaan Rummuun. Osa porukasta menikin Rummuun aikaisella lautalla.

Minä, Leppis, Keni ja Juha päätettiin yrittää niitä hylkeitä. Muut lähtivät Rummuun sukeltamaan. Merimatka RIB-veneellä koillisen matalikolle jossa niitä hylkeitä hengaili, oli melko pommppuinen. Kyllä siellä niitä hylkeitä oli, mutta kovasta yrityksestä huolimatta me ei saatu Leppiksen kanssa niitä hylkeitä lähestymään meitä. Vilaukselta muutama nähtiin, mutta enimmäkseen ne pysyttelivät kaukana. Matalikolla oli pohja 3…4 m, mutta kova aalloko oli nostanut hiekan pohjasta ja näkyvyys oli kehno, vain pari metriä. Puoli tuntia me jaksettin olla siellä ja sitten päätettiin palata takaisin satamaan. Sitten majapaikalle pakkaamaan auto ja lähdettiin. Tähdättiin klo 14:30 lautalle pois Hiidenmaalta, joten jäi hiukan aikaa tapettavaksi. Käytiin Leppiksen kanssa katsomassa Tahkunan majakkaa, jonka huipulta on hienot maisemat joka suuntaan. Sitten lautta mantereelle, ajo Tallinnaan. Käytiin vielä Superalkossa ostamassa kaljaa ja ynnä muita alkoholituotteita sen verran kun autoon vielä mahtui. Virossa on hinnat nousseet aika paljon, mutta alkoholia saa silti vielä paljon halvemmalla kuin Suomesta. Olut on noin puoleen hintaan. Sitten 19:30 Megastarilla kohti Helsinkiä ja perillä 21:30. Kuplakammion kautta kotiin.

Sukellukset

Harmillisesti tuulen takia jäi kokonainen sukelluspäivä pois, eikä sunnuntaikaan oikein kunnollinen ollut. Matkan saldo siis 4 upeaa hylkysukellusta. Nämä 4 olivat kaikki hienoja ja ennen näkemättömiä kohteita.

NumberDivedateEntry timePlaceDive timeDepthPresSPresEDepthAvgO2
78420.8.202012:02M-94 submarine521720212014,5326
78520.8.202018:02Unknown wreck #423511919411215,8829
78621.8.202010:19Delphin442721712721,431
78721.8.202016:13S/S Gullkrona501720712414,131
78823.8.20209:56Seals2841861713,831
Hiidenmaan sukellusten luettelo

sijainnit:

PlaceGPS
M-94 submarine 58°51’51.948″N 22°04’46.783″E
Unknown wreck #42358°52’48.882″N 22°03’02.023″E
Delphin58°41’17.336″N 22°15’04.435″E
S/S Gullkrona58°43’52.054″N 22°18’25.920″E
Seals59°05’14.258″N 22°52’14.452″E

Kategoriat: Kuplamatkat