Meksikon matkalla 2012 kesänä kävin yhtenä päivänä sukeltamassa Cenote luolissa.

luolassa

Cenote eli Mayankielellä “Tsonot” tarkoittaa reikää maan pinnassa, joka johtaa maanalaisten luolissa virtaavisen jokien verkostoon. Cenoteja löytää kaikkialta Yukatanin niemimaata, ja siellä on niitä tuhansittain. Koko Yukatanin niemimaa on huokoista kalkkikiveä jonka sisällä risteilee valtava verkosto luolia, jotka ovat lähellä maanpintaa täyttyneet makealla sadevedellä, ja hieman syvemmällä merestä virtaavalla suolavedellä. Kun luolan katto romahtaa eroosion vaikutuksesta auki, syntyy Cenote. Jotkin Cenotet voivat olla isojakin, kymmeniä metrejä halkaisijaltaan, jotkin vain pieniä kolosia. Cenotejen välillä kulkee luolajärjestelmiä, joista pisimmät tunnetut ovat satojen kilometrien mittaisia. Niemimaalla ei ole juurikaan pinnalle näkyviä järviä eikä jokia, vaan lähes kaikki makea vesi virtaa ja säilyy maanalaisissa rakenteissa, joista maan pinnalle näkyvä osa ovat Cenotet.

Maya-intiaanit käyttivät Cenoteja makean veden lähteenä, ja isoimmat olivat pyhiä uhripaikkoja, joiden läheisyyteen rakennettiin temppeleita ja kaupunkeja, kuten Chitzen Itza ja sen yhteydessä sijaitseva suuri pyhä Cenote.
Nykyään Cenotet ja niihin liityvät luolaverkostot ovat myös suosittuja sukelluskohteita, joihin järjestetään sukellusretkiä. Cenoteja on mahdollista sukeltaa ilman ns. luolasukelluskoulutusta (Cave diving certification), kun osallistuu järjestetylle retkelle luolasukellusoppaan mukana ja noudatetaan ns. “cavern diving” sääntöjä, jolloin mm. ei koskaan mennä kauemmaksi kuin 60 metriä ulospääsyltä, eikä mennä pois alueelta jonne päivänvalo näkyy ja luolan ohajusnarun on oltava koko ajan käden ulottuvilla. Jos luoliin haluaa sukeltaa pidemmälle kuin mikä lasketaan “cavern diving”:ksi, on hankittava ensin ns. luolasukelluskoulutus. Varsinaiseen luolasukellukseen (cave diving) tarvitaan erityisiä taitoja ja sukellusvarusteita, joita ilman luolissa melko todennäköisesti pääsee hengestään.
Itse osallistuin Tank Ha sukellusliikkeen järjestämälle retkelle 6.7.2012, ja kohteena meillä oli Cenote Chac Mool, joka sijaitsee Play Del Carmenista noin 20 min ajomatkan päässä. Kahden tankin Cenote reissu maksaa 120 USD, kun sukeltaa omilla kamoilla, hintaan kuuluu kuitenkin hyvä LED-lamppu lainaan, sisäänpääsy Cenotelle, vedet, kuljetukset ja voileipä. Kaikki sukelluskamat saa vuokrata 15 USD lisähintaan.
04_CHAC_MOOL_B
Meillä oli kolmen asiakkaan ryhmä ja oppaana paikallinen Ivan, joka on sukeltanut alueella parisenkymmentä vuotta ja noin 7000 sukellusta. Lähdimme aamulla klo 9 sukellusliikkeeltä firman pickupilla Cenotelle. Kaikki Cenotet sijaitsevat yksityisalueilla, ja niille vaaditaan sisäänpääsymaksu, joka on tyypillisesti luokkaa 15 USD, mutta kuuluu järjestetyn retken hintaan. Vastineeksi sisäänpääsymaksusta maanomistajat ovat yleensä laittaneet alueilleen hyvät kulkureitit Cenotejen suu-aukoille, ja luolat on merkitty ohjausnaruilla.
Teimme ensin yhden sukelluksen sivuaukon (side entrance) oikealle puolelle niin pitkälle kunnes ensimmäisellä asiakkaalla oli 140 bar tankissa ilmaa jäljellä, eli noudatimme ns. kolmannesten sääntöä: yhdellä kolmanneksella ilmaa sisään (70 bar), toisella kolmanneksella ulos, ja reserviksi jää vielä kolmannes. Meillä asiakkailla oli tavalliset alumiini 12-litran sinkkupullot, kun taas oppaalla tupla-12:t.

Maksimisyvyys oli 12 metriä, ja pääsimme 20 minuutin verran oikealle vievää narua pitkin, ja sitten 20 min samaa tietä takaisin. Sukellusaikaa kertyi reilu 40 min. ja itselle jäin 100 baria jäljelle. Vesi oli absoluuttisen kirkasta, näkyvyyttä ei rajoittanut muu kuin luolan pimeys ja välillä tuntui epätodelliselta kellua luolassa kivien välissä vedessä jota ei nähnyt. Ohitimme reitillä “viikatemies-varoituskyltit”, jotka oli asetettu pidemälle vievän luolan eteen. Kylttien takaa pääsee jollekin toiselle kaukaiselle Cenotelle, mutta vain koulutetut luolasukeltajat voivat mennä sinne. Juurikin tällä samaisella paikalla löytyi kolme sukeltajaa kuolleena huhtikuussa 2012. Tällä reitillä kyllä näkyi luolan suu-aukko melkein koko ajan, mutta aika kaukana se siinsi pienenä sinertävänä täplänä selän takana kun pääsimme kaukaisimpaan kolkaan luolaa. Jossain noin 8…10 metrin syvydessä kohtaismme myös halokliinin, eli kohdan missä pinnan makea ja viileämpi vesi vaihtuu syvemmällä virtaavaan lämpimämpään suolaveteen. Halokliinin ylityksessä vesi muuttui sumean väreileväksi, ja kahden veden rajapinnassa ei nähnyt muuta kuin hahmoja, ei edes mittareiden lukemista saanut selvää. Mutta heti kun vaihtoi jommalle kummalle puolelle, niin näkyvyys palautui. Makea vesi tosin vaikutti hieman kirkkaammalta kuin suolainen.

Toinen sukellus tehtiin uusilla tankeilla vasemmalle puolelle. Siellä oli huomattavasti pimeämpää, ja menimme oikeasti aika pitkältä tuntuvia matkoja ilman että päivänvaloa kunnolla erotti mistään. Tällä kierroksella kävimme myös ilmataskussa (air dome), joka oli pieni osa luolaa jossa vesi ei ulotunut kattoon asti. Siellä saattoi nostaa pään pinnan ylle, ja hengittää lämmpimän kosteaa luolailmaa. Ennen sukeluusta opas kävin meille näyttämässä pienen kolosen maastossa, joka johti ilmataskuun, ja pudotimme sinne pienen kiven, joka sukelluksella löydettiin luolan pohjalta. Kolo oli kuitenkin niin kapea ja mutkainen, että luolan sisällä siitä ei nähnyt ulos.
Molemmat sukellukset menivät hyvin, ja olivat varsin jännittävä kokemus. En ollut koskaan ennen tehnyt mitään vastaavaa. Jonkun kerran olen käynyt lyhyissä koralliluolissa, mutta tämä oli aivan eri juttu. Vesi Cenoten sisällä on aivan uskomattoman kirkasta, ja auringonvalo luolan suu-aukolta luo upeita näkymiä. Jos ikinä tarjoutuu mahdollisuus käydä Cenotessa ja uskoo että pärjää tällaisella sukelluksella, niin kannattaa ilman muuta kokeilla. Aivan aloittelijalle tällainen ei ehkä sovi, ja sukellusliike kannattaa valita huolella. Valitettavasti Minna ei päässyt mukaan korva-ongelman vuoksi.

Kuvat ja Videot

Mukana kulki kamera (Canon 7D + 2x Ikelite DS161 videovaloa+salama) jolla otin erinäisen määrän kuvia sekä muutaman pätkän videota.

Kuvat:

Video YouTubessa


1 kommentti

Diving at the Cenote Chac Mool, 6th July 2012 « Leiman Family & #183;2012-08-07 12:09

[…] « Kuplan Jussarön leiri 3-5.8.2012    Elinan ja Mikan hääkuvat Nitza 20.7.2012 » Diving at the Cenote Chac Mool, 6th July 2012 Note: this post has previously been published in Finnish language also. […]

Kommentointi on suljettu.