Päivitys 2022
Kirjoitin tämän artikkelin ja sen jatko-osat alun perin snorkkeli.net foorumille vuonna 2007, josta se löytyi niin kauan kun snorkkeli.net oli olemassa. Aikoinaan erittäin suosittu foorumi lopetti toimintansa vuonna 2021. Olen siirtänyt kirjoitukset tähän blogiini myöhemmin, mutta päivännyt kirjoitukset blogiin tapahtuma-ajan tuntumaan elokuulle 2006.
Snorkkeli.net foorumin yleisön pyynnöstä kirjoitin kertomuksen kuinka suoritin AOWD-kurssin Suomessa heinäkuussa 2006. Tarina jakaantuu useaan osaan, joista tämä on ensimmäinen.
Aloitin sukeltamisen kesäkuussa 2006, jolloin sain OWD:n suoritetuksi dyykki.com sukelluskoulusta. Pian sen jälkeen ostin omat kamat ja aloin sukeltelemaan Suomenlahdella, lähinnä veneretkiä hylyille. Kokemusta piti saada nopeasti ja paljon, joten kun sain vihiä viikonlopun mittaisesta venereissusta Hangossa, niin sellaiselle piti tietysti ilmoittautua. Reissun järjesti Helsingin Sukeltajakoulu ja vetäjänä toimi PADI IDCS-sertifioitu sukellusope Hessu.
Olin kyllä ajatellut jossain vaiheessa AOWD:nkin suorittaa, mutta alun perin olin itse sitä mieltä että ehkä jotain 20-30 dyykkiä kun saa kasaan niin ehkä sitten. Venereissulle lähtiessä olin vasta alle 10 dyykkiä ehtinyt tekemään OWD-kurssin jälkeen, enkä ollut 18 metriä syvemmällä käynyt, enkä oikeastaan kokenut olevani edes valmis yhtään syvemmälle menemäänkään. Hessu kuitenkin onnistuneesti puhelimessa ylipuhui suorittamaan edullisesti AOWD:n siinä venereissun ohessa, ja niinpä lankesin houkutukseen.
Itse venereissulla kävi sitten ilmi, että Hessu oli ylipuhunut isommankin joukon reissulaisia melkein puoliväkisin suorittamaan AOWD:n. Meitä oli muistaakseni neljä ”kurssilaista”.
Ensimmäinen epämääräisyys sattui jo heti kurssimateriaalin hankinnassa, Hessulla oli AOWD-kirjat ”sattumoisin loppu”. Jouduin sitten itse hommaamaan sen kirjan Hanko Divingista Tommelta. Kumma kyllä Tommella oli varaa pitää niitä kirjoja isommat pinot varastossa, ilmeisesti kysyntää oli? Tomme kirjaa myydessään yritti vähän ylipuhua, josko sittenkin suorittaisin hänen opetuksessaan AOWD:n ja kertoili pitkästi miten hän AOWD:n eri osuudet opettaa. Kuulosti kyllä hyvältä. Tulkitsin asian siinä vaiheessa kuitenkin markkinointi- ja myyntipuheeksi, enkä tajunnut että takana oli hienovaraista varoittelua, sen verran diplomaattisia sanankäänteitä Tomme kuitenkin kilpailevasta sukellusopettajasta käytti. Lopuksi Tomme vielä totesi että hän pitää koko kurssin kuivapuvulla ja sen käytön oppisi siinä samalla, kehotti sitten minua vaatimaan Hessultakin kuivapukuopetuksen päälle. Kysyinkin sitten Hessulta tuosta kuivapuvusta puhelimitse, mutta Hessu selitteli ettei semmoinen nyt onnistu kun pitäisi ehtiä käymään altailla harjoittelemassa kunnolla ensin yms. Kuulosti loogiselta, tosin muutamia viikkoja myöhemmin Hessu sitten myi minulle kuivapuvun ja totesi silloin asian olevan ihan toisin. Eikun mereen vaan sen kuivapuvun kanssa, siinä mitään altaita tarvita…
PADI AOWD suoritetaan tekemällä opettajan kanssa viisi erilaista ”Adventure Dive” sukellusta, joista kaksi ensimmäistä pitäisi olla syväsukellus (syvemmälle kuin 18m) ja vedenalainen suunnistus, ja loput kolme voi valita pitkältä listalta erilaisia vaihtoehtoja. Lisäksi opiskellaan ”Adventures in Diving” kirjasta em. sukelluksiin kuuluvat tekstiosuudet (n. 10-20 sivua per osuus) ja tehdään niihin kuuluvat tehtävät. Kirjan lisäksi voi katsella materiaalin DVD:ltä.
Venereissun alussa Hessu piti meille kurssilaisille ensimmäiselle kohteelle mennessä hyvin lyhyen session veneellä, jossa vähän sitä kirjaa plärättiin parista kohtaa, mitään videoita ei koskaan katsottu. Tehtävät ja kirjan enempi lukeminen jäivät lopuksi kotiläksyksi reissun jälkeen itse hoidettavaksi.
Puoli vuotta myöhemmin osallistuin liveaboard-reissulle Thaimassa, jossa oli yksi AOWD:n suorittaja. Kateellisena katselin veneen salongissa kuinka hänelle huolellisesti ja juurta jaksaen siellä brittiläinen opettaja esitti asiat ja kaikki tehtävät käytiin huolellisesti läpi. Ne videotkin tuli sitten lopuksi siellä nähtyä. En kehdannut AOWD:n jo ”suorittaneena” paljastaa miksi niin kiinnostuneena veneen salongissa kuuntelin ja katselin vierellä itselle jo ”tuttuja” asioita.
Sarjan muut osat: