Viimein sen tein. Ostin heinäkuussa 2017 ihan oikean tekkisukellustietokoneen, eli Shearwater Perdix AI:n.

Shearwater Perdix

Jo vuosia olin sinnitellyt Suunnon peruskoneilla, ja tekkisukelluksille laitoin ne sitten Gauge-tilaan ja sukelsin pelkän etukäteen tehdyn suunnitelman varassa. Tosin, jos parilla oli tekkikone, niin yleensä dekot tehtiin kuitenkin sitten koneen mukaan, jos suunnitelma sattui olemaan vähän liian tiukka toteutuneeseen nähden. Oikeaoppisesti tekkisukellukset tulisikin tehdä vain suunnitelmien mukaan.

Toinen ongelma Suunnon vanhoissa koneissa oli se että ei niiden näytöistä Suomen pimeissä oloissa oikein näe mitään ja alkoi ikänäkökin haittaamaan. Omassa tuttavapiirissä monet olivat päätyneet Shearwaterin koneisiin ja tekkisukelluspiireissä niitä näkee kaikkein eniten porukan ranteessa. Mutta kone on kyllä kallis, joten pitkään sitä piti harkita. Shearwater Perdixin hyvinä puolina on pidetty:

  • Iso taustavalaistu värinäyttö, josta pilkkopimeässäkin selkeästi näkee kaiken informaation
  • Buhlmann algoritmi Gradient Factor säädöillä, tämä on kaikkein yleisin käytössä oleva algoritmi, joka on dokumentoitu ja sen käytöstä on vuosien tutkimustulokset. Esim Suunto käyttää omaa salaista RGBM:ää, josta ei ole esittää mitään julkisia tutkimustuloksia
  • Ei mene error-moodiin kuiten Suunto, vaan kiltisti laskee dekoja vaikka mitä tekisit
  • Tukee jopa viittä eri kaasua
  • Toimii helposti vaihdettavalla AA-paristolla
  • Pomminkestävä
  • Sukelluslokit saa langattomasti Bluetoothilla ulos, vaikka kännykälle
  • Sukelluslokit voi tallentaa netin yli pilveen ja synkata kaikille omille laitteille pilvestä

Jep, ja AI (Air Integration) malli näyttää langattoman lähettimen avulla tankin paineen näytöllä ja laskee montako minuuttia kaasua jäljellä. Tämä on erityisen kätevää syvillä tekkisukelluksilla, mutta muutenkin.

Niinpä sitten pitkän harkinnan jälkeen päätin hommata koneen heinäkuun alussa 2017. Mutta Perdix AI oli juuri tullut markkinoille, ja kun yritin sitten sitä varuste.netistä tilata, niin he eivät voineet sitä toimittaa kun langattoman lähettimen EU-tyyppihyväksynnät olivat kuulemma kesken. Sitten otin yhteyttä Jani Santalaan, joka myös edusti Shearwateria Suomessa. Janilla oli ilmeisesti paremmat suhteet ja hän lupasi laitteen toimittaa viikossa. Ja niin se viikossa tulikin, juuri sopivasti Kuplan Furön Expedition leirille, jossa pääsin heti kokeilemaan 50 metrin dyykillä kuinka Perdixi toimii. Ja loistavasti se toimikin.

Kategoriat: välineet