Ostin keväällä 2009 uuden Canon IXUS 980is kameran. Hankin kameran silloin tulevaa Malediivien reissua varten ja olin kuvaillut sillä jonkun verran ennen matkaa normaalissa käytössä. Veden alla olin kokeillut kameraa vain uima-altaassa ja Malediivien reissu oli ensimmäinen kerta kun käytin sitä sukeltaessa. Olin aikaisemmin omistanut edeltävän mallin Canon Ixus 800is:n, johon olin ollut erittäin tyytyväinen kameran varastamiseen asti, joten päätin hankkia uuden samantyyppisen. Lisäksi omistin silloin myös isomman ja vanhemman Olympuksen C-8080WZ kameran vedenalaiskotelolla, jota olin käyttänyt sekä Hurghadan reissulla 2007 ja Punaisen Meren Get-Wrecked reissulla 2008, mutta se sai liian isona ja painavana jäädä kotiin. Nimittäin matkatavat menivät painorajan yli jo muutenkin. Tosin, hairahduin sitten myöhemmin vuonna 2010 hankkimaan järkkärin eli Canon 7D:n, joka vasta sitten painaakin, mutta se on jo oma tarinansa….

Kamera

ix980_k_fTämän kameran paras etu on nimenomaan pieni koko, joten se kulkee varmasti ja helposti mukana joka paikkaan. Pienestä koosta huolimatta kameralla saa todella laadukkaita kuvia. Tässä mallissa on ensimmäisenä Ixuksena myös manuaalisäädöt, joten sillä selviää kokenut kuvaaja hankalistakin kuvausolosuhteista. Kameran automatiikka on tosin erittän toimiva, ja hyvin harvoin tulee tarvetta turvautua täysin manuaalisäätöihin. Se päihittää kännykkäkamerat 6-0, mutta digijärkkärin veroisia kuvia sillä ei tietenkään saa. Hyvissä oloissa Ixus ottaa pinnan päällä varsin laadukkaita kuvia, mutta hämärässä ja salamalla tulee järkkäriä ikävä.
Veden alla Ixus on ihan käyttökelpoinen tropiikin valoisissa vesissä kun säätää valkotasapainoa manuaalisesti. Salamalla saa puhtaassa vedessä jonkunmoisia lähikuvia puolen metrin päähän, mutta yhtään pidemmälle ei salama kanna. SUomen vesissä Ixuksella on todella haastavaa kuvata, eikä sillä mitään hääppöistä laatua synny. Mutta huonokin kuva on aina parempi kuin ei yhtään mitään.
Kameran tarkemmat speksit:

  • 14.7 Mpikselin kenno 4416 x 3312, kuvia voi rajata aika ronskisti ja detaljeissa riittää, sama kenno löytyy isommasta G10 mallista
  • DIGIC-4 prosessori, käynnistyy ja toimii nopeasti
  • optikka 36…133 mm (3.7x zoom)
  • optinen kuvanvakaaja
  • 2.5 tuuman LCD-näyttö
  • täydet manuaalisäädöt löytyy
  • valkotasapainon manuaalisäädön saa yhden nappulan painalluksen taakse
  • kuvaa myös videokuvaa 640×480 @ 30 fps MPEG4 pakkauksella
  • koko 98 x 62 x 28 mm, paino 205 g – siis erittäin pieni
  • SHDC muistikortti. Itse käytin 8 GByten korttia, tähän mahtuu 4000 kuvaa tai tunti videota

Sukelluskotelo WP-DC27

wpdc27_fSukelluksilla käytän Canonin omaa vedenalaiskoteloa WP-DC27, johon laitettuna kamera on myöskin sukeltaessa niin pieni ja huomaamaton, ettei se juurikaan haittaa itse sukeltamista. Otan sen aina mukaan, paitsi jos isompi kamera tulee mukaan.
Seuraavassa kuvassa näkyy kameran takapuoli. Kaikki nappulat ovat käytettävissä.
wpdc27_bk Kotelo on aikalailla pomminvarma, ja ikinä ei ole sen kanssa ollut mitään häikkää eikä mitään vuotoihin viittaavaa. Nappulat kyllä jumittuvat noin 40 metrissä, mutta niin syvällä ei muutenkaan tällä kameralla kannata kuvailla. Kotelo on aika huoleton, ja hyvin harvoin laitan silikonrasvaa O-renkaisiin. Kotelo kannattaa tropiikissa avata ja sulkea vain ilmastoidussa hytissä, muuten sisälle pääsee kosteutta joka vedessä tiivistyy etulinssiin.

Orjasalamat

Olen kokeillut tämän kameran kanssa orjasalamoitakin, muutahan tällaiseen ei saa, ja oma salama on vedenalaiskäytössä aika onneton. Täytyy joskus kirjoitella aiheesta lisää, mutta noin lyhyesti sanottuna: ei toimi, eikä maksa vaivaa yrittää.
Salamakuvaus oikeasti vaatii sen järkkärin ja kunnon salamat.
Valitettavasti.
 

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder