MSY Seahorse

Vuoden 2011 Raja-Ampatin matkamme tukialus oli MSY Seahorse, jota operoi espanjalaisten omistama PT. Indo Cruises Indonesiassa.
MSY Seahorse on rakenteeltaan alueelle melko tyypillinen tukialus. Se on puinen “Lamba”-tyyppinen “Phinisi“, moottoroitu kaksimastoinen purjelaiva. Se on rakennettu Sulawesin saarella paikallisesta kovapuusta perinteisin menetelmin – eli puuosien liittämiseen ei käytetä mitään metalliosia. “Phinisi” alustyyppi syntyi jo 1600 luvulla, kun hollantilaiset “Pinas“-tyyppiset sotalaivat ilmaantuivat alueelle ja Hollantilainen Itä-Intian Kauppakomppania (VOC, Vereenigde Oost-Indische Compagnie) näiden avulla valloitti nykyisen Indonesian alueet siirtomaikseen. Paikalliset veneentekijät omaksuivat nopeasti hollantilaisten purjelaivojen rakenteen, yhdistäen omat perinteiset menetelmänsä Eurooppalaisten tuomiin uusiin innovaatioihin. “Phinisi” alusten rakentamisen perinne on siirtynyt isältä pojalle sukupolvien ajan ja säilynyt näihin päiviin asti. Nykyisin purjeiden käyttö on jäänyt vähemmälle ja laivoja ajetaan enimmäkseen moottoreilla. Kaukaisilla merialueilla mahdollisuus purjeiden käyttöön on tärkeä turvallisuustekijä konerikon varalta. Apua on huonosti tarjolla, ja joka tapauksessa avunsaanti kestää kauan.
liveaboard-indocruises-01aMSY Seahorse on valmistunut vuonna 2005, ja sen rakennuttaja ja omistaja on entinen Espanjan laivaston upseeri “Txus” tai miehistölle “Boss”. Txus asuu laivassa pysyvästi miehistöinen ja operoi alusta sukellusristeilyille ympärivuotisesti muutamalla eri reitillä. Txus itse sukeltaa usein asiakkaiden kanssa samoilla kohteilla, mutta ei toimi sukellusoppaan roolissa. Txus myös ruokailee asiakkaiden kanssa, kipparoi alusta, käskyttää ankarasti alaisiaan ja joskus kokkailee keittiön puolella. Alus on mahdollista vuokrata kokonaan omalle ryhmälle, eli ns. “full-charter”, tai joillekin risteilyille laivayhtiö itse myy irtopaikkoja, jolloin risteilyporukan kokoonpano voi olla lähes minkälainen tahansa. Laiva tekee pääasiassa seuraavanlaisia reittejä:

  • lokakuusta huhtikuulle: Raja Ampatin ja Bandameren alue, tukikohdat Sorong ja Ambon
  • kesäkuusta syyskuulle: Komodon alue, tukikohdat Labuan Bajo ja Bima
  • näiden välissä siirtymäristeilyt Komodon ja Raja-Ampatin välillä Alorin aluelle, tukikohtana Maumere
  • tilauksesta saa minkälaisen risteilyn haluaa

MSY Seahorse on 33 metriä pitkä, lähes 9 metriä leveä, syväys 3.5 metriä, vetoisuus 220 tonnia. Yleensä se kulkee 380 hv koneella ja matkanopeus koneilla on 9 solmua. Purjeita käytetään melko harvoin, mutta hyvällä tuulella laiva purjehtii hyvin – kaksimastoisen purjelaivan operointi on vain melkoisen työlästä ja sitoo lähes koko miehistön. Polttoaine riittää 3000 merimailin matkaan. Asiakkaiden käyttöön on 8 hyttiä, joista 6 sijaitsee kannen alla. 2 parivuoteellista hyttiä yläkannella. Omistaja ja 2 sukellusopasta asuttavat välikannen hyttejä.

Kaikissa hyteissä on oma kylpyhuone ja ilmastointi.

Miehistöä on 12 henkeä majoittuneena laivan keulaan ja komentosillan taakse. Laivan etukannella säilytetään sukellusvarusteita, ja sen takana sijaitsee laivan salonki, jossa asiakkaiden ruokailu tapahtuu. Keittiössä valmistetaan leivästä lähtien itse kaikki tarjoiltavat ateriat ja lähtösatamissa lastataan mukaan kaikki risteilyllä tarvittavat ruokatarpeet. Matkan varrelta ei yleensä voi hankkia muuta kuin kalastajilta tuoretta kalaa, ja satunnaisesti hedelmiä pikkukylistä. Salongin yläpuolella sijaitsee laivan aurinkokansi. Lisäksi asiakkaiden käytössä on tilava kamerahuone, jossa sukelluskamerat voi huoltaa ja kaikki akut ladata. Sähköä tuotetaan kolmella generaattorilla, joista suurin tuottaa 60 kW. Makeaa vettä löytyy tankeista 11000 litraa ja suolanpoistokone tuottaa 6000 litraa päivässä.
Laivassa on 32% Nitroksia tuottava kompressori, jolla sukelluspullot täytetään joka sukelluksen jälkeen. Sukeltajien käyttöön on 12 litraiset alumiinipullot. Pulloissa on sankaliittimet, mutta DIN-adaptereita on tarjolla, joissakin pulloissa ruuvattavat “sielut”. Laivan lyijypainot olivat pääosin 750 grammaisia. Laivassa on tarjolla Seemansub- ja Oceanic-vuokravälineitä, joita voi paitsi vuokrata jos ei halua tuoda omia varusteita, mutta ne toimivat myös varaosina asiakkaiden omille välineille. Jos aikoo vuokrata välineet, niin seuraavat henkilökohtaiset välineet on kuitenkin syytä tuoda itse: märkäpuku, maski, räpylät, tossut avokantaräpylöille. Laivalla oli myynnissä riuttakoukkuja (20 Eur) ja teräspointtereita (15 Eur).
Itse sukeltaminen tapahtuu kahdella pienellä moottoriveneellä, joihin kuljetaan laivan vasemman kyljen noususiltaa käyttäen. Laivan miehistö kantaa asiakkaiden laitepaketit ja kamerat moottoriveneisiin ja takaisin. Asiakkaan tarvitsee vain osata astua veneeseen ja sieltä pois. Kameroiden kuljettamista varten on tukevat kantokassit, joihin kamerat laitetaan ennen sukellukselle lähtöä, ja joissa kamerat kannetaan myös takaisin. Laivan kannella on huuhtelutankit kameroiden huuhtomiseksi makealla vedellä, mutta huuhtominen on jätetty kameroiden omistajien vastuulle. Kameroiden kuivaamiseen löytyy omat pyyhkeet.
Laivaan tullessa jokainen saa etukannelta oman paikan laitepaketin säilyttämistä varten ja oman laatikon muille sukellustarvikkeille. Miehistö hoitaa laitepakettien kantamiset ja pullojen täytöt automaattisesti. Happipitoisuuden tarkistamisen voi halutessaan tehdä itse tai sitten jättää sukellusoppaan hommaksi. Kompura näytti tosin tuottavan erittäin tarkasti aina 32% Nitroksia. Märkäpuvun huuhtomiseen oli oma pesuallas, ja puvut kuivattiin kannella henkareilla. Kannella oli myös suihku josta tuli lämmintä makeaa vettä. Sukelluksen jälkeen sai jokainen oman nimikoidun lämpimän pyyhkeen, joka kuivattiin joka käytön jälkeen.