olympus-c8080wz

Alunperin hankin Olympus C-8080 Wide Zoom kameran toukokuussa 2004 silloin hajonneen edellisen ja ensimmäisen digikamerani Canon Powershot S30:n tilalle. Vuonna 2004 tämä kamera oli ensimmäisiä prosumer-luokan 8 Mpikselin kennolla varustettuja kameroita ja siinä oli erittäin laadukas, joskin kiinteä optiikka. Siinä oli elektroninen etsin, manuaalisäädöt ja sillä sai RAW-kuvia. Se oli melkein järjestelmäkameran tasoa, joskin autofokus oli joskus tuskastuttavan hidas ja RAW-kuvien tallensnopeus oli poskettoman hidasta. Kamera oli kuitenkin ilmeisestikin “liian hyvä” sillä se kilpaili myöhemmin liikaa Olympuksen digijärkkäreiden kanssa samoista markkinoista ja sen valmistus lopetettiin jo 2005. Kameraan oli alunperin saatavilla Olympuksen oma sukelluskotelo PT-023.

Kun aloitin laitesukeltamisen vuonna 2006, niin kameran ja sukelluskotelon valmistus oli jo lopetettu, joten mistään en onnistunut saamaan Olympus PT-023 koteloa. Niinpä päädyin hankkimaan kokonaan uuden kameran Canon Ixus 800is:n sukeltamista varten. Seuraavana vuonna 2007 onnistuin kuitenkin löytämään Saksan eBay:stä vähän käytetyn PT-023:n, jonka huusin itselleni hyvin edullisesti ja sain sen hankittua Suomeen.

Olympus C-8080 osoittautuikin lopulta erittäin hyväksi kameraksi vedenalaiseen kuvaamiseen trooppisissa vesissä luonnonvalolla, joskin minulla oli sen kanssa pieniä alkuhankaluuksia. Tämä kamera nimittäin aivan ehdottomasti vaati sen että valkotasapaino säädettiin manuaalisesti valkoisen levyn avulla veden alla oikeaksi. Kameran automatiikka ja autofokus ei lainkaan sietänyt vedenalaisia valaistusolosuhteita, joissa punainen valo on voimakkaasti vaimentunut, ellei valkotasapainoa ensin säädetty oikeaksi. Ilman valkotasapainon säätöä kameran kuvat ilman salamaa olivat aivan poskettoman väärin valottuneita. Mutta kun valkotasapainon vain malttoi asettaa oikeaksi, kamera tuottaa ilman salamaa todella hienoja ja värikylläisiä kuvia silloin kun luonnonvaloa on riittävästi. Punaisella Merellä saa aurinkoisena päivänä hienoja kuvia 10 metrin syvyyteen asti.


Omalla salamallakin saa PT-023 kotelossa ihan kohtuullisia kuvia, kunhan vesi on riittävän kirkasta. Takaisinsironta (backscatter) on todella häiritsevää jos vedessä on vähänkin partikkeleita, ja Suomen vesissä salamakuvaus ei kunnolla koskaan onnistunut.

Linkkejä:

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder