Ekat varusteet

Suunto BCD

Pian ensimmäisen oman avovesisukelluksen 5.7.2006 jälkeen päätin aloittaa laitesukeltamisen harrastuksen aivan tosissaan. Eli niinpä seuraavaksi piti hankkia varusteet. Todettakoon että lähes kaikki 2006 hankitut varusteet vaihtuivat myöhemmin uusiin. Tätä kirjoitusta on korjailtu vuosien varrella ja viimeisin päivitys on 2021.

Netistä etsimällä kesäkuussa 2006 sain selville että kaikki tarvittavat varusteet saisi kaikkein halvimmalla varuste.netistä, joka on periaattessa nettikauppa, mutta kaikki kamat saattoi käydä myös kokeilemassa ja ostamassa myymälästä, joka tuolloin sijaitsi Töölössä, nykyään paljon isompi myymälä on Konalassa. Varuste.net toimii edelleen vuonna 2021, joskin ei ehkä ole enää kaikkein edullisin paikka.
Niinpä päädyin sitten kesänä 2006 ostamaan ensimmäisiksi kamoiksi lähes samanlaisen setin jolla oli suorittanut OWD kurssin.

  • Bare Arctic märkäpuku, 2 osainen, 7 + 7 mm paksu
  • Suunto 1100W BCD eli nosteenhallintaliivi jossa painotaskut
  • lyijypainoja joku 14 kg ja Suunto painovyö varmuuden vuoksi
  • Suunto Teno regulaattori, joka on itse asiassa rebrädätty Apex ATX-100 setti
  • Suunto konsoli jossa painemittari, syvyysmittari ja kompassi
  • Suunto Vyper sukellustietokone
  • Teräspullo 15 litraa, 233 bar, jonka ostin itse asiassa Helsingin sukelluskeskuksen näyteikkunasta
  • 7 mm neopreenihansikkaat olin itse asiassa ostanut Lidlistä aiemmin, kuten myös
  • Lidlin LED sukelluslamppu
  • Lidlin sukelluspuukko

Perusvälineet

OWD kurssia varten oli jo pitänyt aiemmin hankkia seuraavat perusvälineet:

  • Maski, Technisub Vera
  • Snorkkeli, Technisub
  • Aqualung keltaiset avokantaiset muoviräpylät
  • Ursuitin neopreenitossut
Aqualung avokantaräpylät
Sukellusmaski Aqualung
Sukellusmaski Technisub Vera
Ursuit neopreenitossut
snorkkeli

Räpylöissä oli alkuun kumiset klipsattavat takaremmit. Nämä hajosivat herkästi ja aika monet sainkin vaihtaa. Pahinta oli jos räpylöitä lainasi, niin melko varmasti oli remmit rikki sen jälkeen. Pari vuotta myöhemmin sain vinkin että metallijouset kestää ja hommasinkin sellaiset. Metallijouset ovat kestäneet melkein 20 vuotta käyttöä. Enemmän käytän painavampia kumiräpylöitä, mutta nämä kevyemmät keltaiset muoviräpylät sopivat edelleen etelän matkoille kun lennoilla on tiukat painorajat ja välineet pitää osin valita painon mukaan, eli kevyimmät mahdolliset.

Ensimmäinen sukellusmaski palveli aika monta vuotta, mutta erään reissun jälkeen se oli hajonnut matkalaukussa. Maskeja joutuukin uusimaan muutaman vuoden välein ja sitä paitsi niitä pitää olla useita.

Neopreenitossuille on käyttöä vain märkäpuvun kanssa.

Snorkkeli kuului PADI kurssien varusteisiin, mutta oikasti laitesukeltaja ei sellaista tarvitse. Snorkkeli on ainoastaa tiellä ja enemmän haitaksi kuin hyödyksi.

Märkäpuku 7+7 mm

Bare Arctic 7mm

Bare Arctic märkäpuku, 2 osainen, 7 + 7 mm paksu. Tällaisella olin tehnyt OWD kurssin sukellukset, joten se oli tuttu ja turvallinen valinta. Sinä kesänä vesi oli melko lämmintä, jopa 20 asteista, mutta kyllä tuolla puvulla jotenkuten tarkeni jopa 4 asteisessa vedessä, jota jo elokuussa löytyi hiukka syvemmistä paikoista. Syksyllä päädyin kuitenkin hankkimaan lopulta kuivapuvun, joka on oikeastaan ainoa järkevä puku Suomen kylmiin vesiin.

Tämä märkäpuku minulla kuitenkin vielä on, sillä 7 mm alaosa on täysin käyttökelpoinen mm. Punaisen Meren matkoilla jotka ajoittuvat loppusyksystä keväälle. Tropiikkiin 7 mm on tosin liian paksu. Eli sitä varten tarvitaan ohuemmat puvut.

Märkäpuku, 3 mm shorty

3 mm shorty


Ostin jo kesällä 2006 myös lyhyen eli shorty-mallisen ohuen 3 mm märkäpuvun Lidlistä, kun halvalla sai. Eihän tällä toki Suomessa juuri mitään tee, mutta tulevalla Thaimaan matkalla se oli juurikin sopiva ja 7 mm pitkä märkkäri taas aivan liikaa. Käytän tätä pukua edelleen tropiikin matkoilla, joskin olen myös hankkinut pitkän ohuen märkäpuvun myös, sillä sellainen suojaa paremmin käsiä ja jalkoja korallien poltolta.

Suunto 1100W BCD

Suunto BCD

Suunto 1100W BCD on nosteenhallintaliivi jossa on painotaskut. Tämä palveli minua monet vuodet ja kesti tosin hyvin rajuissakin paikoissa. Suomessa siirryin kuitenkin lopulta sukeltamaan tuplapulloilla vuonna 2008, joten sitä varten hankin wingin ja selkälevyn. Etelän matkoille otin vielä tämän mukaan, mutta koska se on aika painava, melkein 5 kg, niin päädyin lopulta hankkimaan paljon kevyemmän alle 2 kg:n matka-BCD:n.
Lopulta myin tämän Suunnon liivin pois, mutta se oli myytäessä vielä täysin hyväkuntoinen ja käyttökelpoinen.
Erityisen hyvä puoli tässä BCD:ssä oli painotaskut, joiden avulla välttyi käyttämästä painovyötä kokonaan. Myöhemmin ostamassani kevyemmässä BCD:ssä on myös painotaskut, enkä mielelläni sukella koskaan painovyön kanssa, koska se rasittaa selkääni tosi pahasti.

Lyijypainoja ja painovyö

Painoja ja painovyö

Varmuuden vuoksi hommasin tosi paljon painoja.

Ja vaikka BCD:sä oli painotaskut, niin hommasin vielä taskullisen painovyön johon oli helppo lisätä ja poistaa painoja.

Suunto Teno regulaattori

Suunto Teno Regulaattori laukussaan

Regulaattoriksi halusin samanlaisen jota jo OWD kurssilla oli käytetty, eli Suunto Teno. Lisäksi olin lukenut nettifoorumeista (kuten snorkkeli.net) että tämä Suunto Teno, joka on oikeasti APEX nimisen firman valmistama malli ATX-100, on yleisimpiä Suomessa käytettyjä ja sopii erityisen hyvin Suomen kylmiin vesiin. Etelän vesiin tehdyt regulaattorit voivat kylmässä vedessä jäätyä sisältä, jolloin ne alkavat puhaltamaan. Puhaltava regulaattori pinnan alla on tosi ikävä juttu.
Lisäksi on tärkeää että regulaattori on helppo huoltaa kaikkialla ja että siihen saa helposti varaosia.
Tämä hankkimani regulaattori on palvellut hyvin vuosikaudet, ja palvelee varmasti vielä vuosia eteenpäin. Regun osat ovat edelleen osana tuplapullorigaustani.

Regulaattorin elinikä lienee kymmeniä vuosia, mutta se pitää toki säännöllisesti huoltaa.

Suunto konsoli

Suunto konsoli, jossa kompassi, syvyys ja painemittari

Regulaattorissa on yleensä vain sukelluspullon painemittari kiinni. Mutta päätin hommata hienon konsolin, jossa oli painemittarin jatkeena myös jossa syvyysmittari ja kompassi. Tämä tuntui silloin ilman kunnon kokemusta hyvältä idealta.

Myöhemmin opin että iso konsoli on huono idea ja luovuin sellaisesta. Tällainen konsoli on kuin mela, joka on koko ajan tiellä ja antaa ison vastuksen vedessä liikkuessa. Kompassille tämä on erityisen huono sijainti ja kompassi tarvitaan ranteeseen kiinni, niin että sen saa tarvittaessa käteen. Analoginen syvyysmittari onkin jo katoavaa kansanperinnettä, sillä syvyys katsotaan sukellustietokoneesta.


Suunto Vyper sukellustietokone

Suunto Vyper

Ihan ekoille sukelluksille ei vielä ollut omaa sukellustietokonetta, mutta hommasin aika pian sitten sellaisenkin.

Kun lähes kaikki kamat oli jo Suuntoa, niin tietty sukellustietokone myös, ja pitihän kotimaista suosia. Ostin edullisimman mahdollisen Suunto Vyperin, joka sopi täydellisesti aloittelevalle harrastajasukeltajalle. Siinä oli vielä ”kasvuvaraa” Nitroksin käytölle. Tällä pystyi myös tallentamaan sukellusten profilit sähköiseen lokikirjaan. Aloinkin heti tallentamaan sukellusprofiileja Suunnon Dive Manager ohjelmalla.

Suunto Vyper kesti aika hyvin kovaa käyttö ja vasta alkuvuodesta 2019 se lopulta hajosi, mutta silloinkin sain Suunnon huollosta uuden tilalle.

Suunnon Dive Manager ohjelmaa käytin vain pari vuotta, kunnes siirryin lopulta käyttämään Diving Log ohjelmaa.

Teräspullo 15 litraa, 233 bar

15 litran teräspullo

Kun aloitin sukeltamisen, niin oma ilmankulutus oli runsaanpuoleinen. Eli oli hommattava niin iso pullo kuin mahdollista. Yleisempi pullokoko ojn 12 litraa, ja näkyypä jopa 10 litraisia käytössä, mutta minun oli pakko hommata 15 litrainen. Niitä oli kesällä 2006 aika vaikea löytää, mutta sellainen löytyi lopulta Helsingin sukelluskeskuksen näyteikkunasta. Sitä liikettä ei enää ole, mutta pullo on minulla vieläkin ja leimassa. Pullothan täytyy 10 vuoden välein tarkastuttaa ja leimata.

Hommasin myöhemmin kesällä 2006 vielä toisen samanlaisen 15 litraisen, koska tein kahden sukelluksen venekeikkoja joille tarvittiin 2 pulloa mukaan.

Sukellustarvikelaukku

Sukellustarvikkeita varten tarvittiin tietysti vielä hyvä laukku. Ostin Ursuitin HeavyLight laukun, johon mahtui kaikki kamat, paitsi sukelluspullot. Laukussa oli pyörät ja vetokahva. Muutaman vuoden käytinkin tätä laukkua ja se oli muutamalla matkallakin mukana. Laukun ongelmana oli lopulta sen oma paino. Itse laukku painoi muistaakseni 8 kg, ja jos lennolle saa ottaa vain 23 kg laukun, niin tämä on ihan liikaa. Kaikki kamat saa sopimaan 1 kg painavaan kassiin paremmin. Kotimaassa taas on kätevämpää kuljettaa kamoja laatikoissa. Myin laukun pois joskus 2010 paikkeilla.

Heavy Light laukku

Sukellustarvikkeita Lidlistä

Lidlissä oli kesällä 2006 myynnissä sukellustarvikkeita, joita sitten aloittelijana ostin. AInoa kestävä ja hyvä ostos oli 3mm shorty märkäpuku, mutta muut eivät käyttöä kestäneet.

Lamppu otti vedet sisään heti ensimmäisellä 20 m dyykillä. Puukon remmit ja kotelo hajosivat nopeasti. Hanskat eivät olleet kovin lämpimät ja jäivät pian pois käytöstä.

7 mm neopreenihansikkaat

5mm neopreenihanskat

Lidlin LED sukelluslamppu

LED lamppu

Lidlin sukelluspuukko

sukelluspuukko